Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
04.12.2023 11:54 - От януари САЩ планират да увеличат финансовата помощ за Украйна, както и да увеличат доставките на боеприпаси и оръжия.
Автор: syrmaepon Категория: Новини   
Прочетен: 330 Коментари: 3 Гласове:
3

Последна промяна: 04.12.2023 11:59

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
от @Volyamedia

 Авдеевка остава посоката на основната руска атака през есента на 2023 г. Тя също така държи уверена преднина в броя на руските и украинските загуби. Офанзивата започва на 6 октомври. В него участваха 38 хиляди души, току-що пристигнали в зоната на бойните действия от територията на Руската федерация от резерви и до 7 хиляди военнослужещи, които преди това са били разположени в тази посока. До 20 ноември, според руските военни, разположени в Донецк и в района на Авдеевка, октомврийските подкрепления са били предимно унищожени или са загубили своята боеспособност поради големи загуби. От 38 хиляди останаха не повече от 16, останалите се присъединиха към списъците на убитите, ранените и изчезналите. Освен това битките за Авдеевка се характеризират с висока смъртност на ранените, които руснаците дори не се опитаха да евакуират. 

Общите загуби на руските въоръжени сили край Авдеевка от 6 октомври възлизат на 26 хиляди убити, ранени и изчезнали. Според руските военни съотношението на руските и украинските загуби в това направление е 2,5 към 1. Съответно загубите на украинските въоръжени сили могат да достигнат 10 400 души убити и ранени.   От средата на ноември руските въоръжени сили разполагат нови части край Авдеевка, пристигащи в зоната на бойните действия от резерви от руска територия. За две седмици и половина там пристигнаха около 29 хиляди подкрепления.

Въпреки настъплението през ноември в индустриалната зона в южната част на Авдеевка, руските въоръжени сили не успяха да надградят успеха. Украинските въоръжени сили избиха значителна част от руската бронирана техника, а руската пехота все още е блокирана в индустриалната зона.   Руснаците нямат напредък и в района на Коксохимическия комбинат. Успешните руски атаки и превземане на позиции се редуват с украински контраатаки и връщане на позиции под контрола на украинските въоръжени сили.   Руснаците постигнаха относителен успех югозападно от Авдеевка, където руските въоръжени сили достигнаха селата Северное и Тоненькое. А също и на север от града, където руснаците влязоха в село Степовое (там бяха разстреляни украинските пленници, а по-късно, след успешна украинска контраатака, тези, които стреляха по затворниците, бяха убити).   Руската армия край Авдеевка не отчита загубите на хора и техника. Броят на изгубените танкове, бойни машини на пехотата и бронетранспортьори надхвърля сто и петдесет, а според някои руски и украински офицери - 270 единици.

Украинските въоръжени сили са в отбрана само в самата Авдеевка и Коксохим, докато провеждат серия от локални настъпателни операции близо до Горловка, заплашвайки северния руски фланг.   Ако украинската армия успее да овладее инициативата северно от Авдиевка, тогава ще има реални шансове да задържи града. Ако не успее, тогава Авдеевка може да бъде обкръжена и загубена през следващите няколко седмици.   Защо руснаците се нуждаят от Авдеевка?

Авдиевка е един от най-мощните украински укрепени райони в източната част на страната. Загубата му ще даде възможност на руската армия сериозно да прецени шансовете си за пробив към Днепър (реката, а не града). След Авдеевка най-голямото селище по пътя към реката е Павлоград. Излизането на руските въоръжени сили към Павлоград и Днепър ще означава полуобкръжение на украинската групировка в района на Запорожие. И с успешното настъпление на руските въоръжени сили на север по левия бряг на Днепър, заплахата от обкръжаване ще надвисне над украинската група, която се бие в района на Белогоровка, Соледар и Бахмут.   Невъзможно е провеждането на такава операция със силите, с които разполагат руските въоръжени сили. Това изисква минимум 300-400 хиляди войници, няколко хиляди бронирани машини и стотици хиляди снаряди.

Съдейки по темповете, с които се увеличава производството на боеприпаси и бронирана техника в Руската федерация, процесът на натрупване на ресурси за настъпление е в разгара си. Що се отнася до войниците, без масово набиране в армията ще бъде невъзможно да се събере група от 300-400 хиляди в една посока. Малко вероятно е в Руската федерация да се организира масова мобилизация преди „изборите“, те ще се ограничат до полумерки, както правеха през цялата тази година. Но през април може да започне масовото набиране на войници.

Септемврийското поражение на няколко руски бригади при Клещеевка и Андреевка застраши руските въоръжени сили със загубата на Курдюмовка и придвижването на въоръжените сили на Украйна към Горловка. За руската армия Горловка е ключова точка в защитата на целия изток. За да се премахне заплахата от загуба на Горловка, свежи резерви бяха прехвърлени в задънената посока на Бахмут.   През целия октомври и първата половина на ноември руската пехота неуспешно се опитва да атакува украинските въоръжени сили на юг и север от Бахмут.   Необмислени и зле подготвени атаки се извършваха по няколко пъти почти всеки ден. Полетата около железопътната линия край Андреевка все още са осеяни с телата на руските войници и вчерашните пленници, хвърлени в щурмовете.  

Митът, че САЩ са спрели да подкрепят Украйна, ще бъде разсеян през януари-февруари В края на ноември и началото на декември руските и украинските медии активно обсъждаха конфликта между Зеленски и Залужни, появиха се слухове за тайни преговори между Залужни и Герасимов, на фона на намаляването на американската помощ в края на 2023 г. имаше разговори, че САЩ и Запада като цяло са уморени от войната и подкрепата за Украйна, те вече не са готови да го правят в същите обеми.

Обемът на доставките и отпуснатите суми през есента всъщност значително намаляха. Това не се дължи на умората на Запада от войната, а на факта, че в Украйна тече преструктуриране на военното ведомство, което беше силно занемарено от бившия министър на отбраната Резников. Новият министър на отбраната заменя онези, които не успяха да се справят със задачите по снабдяването и поддръжката на армията (между другото със знанието и съгласието на Залужни). Прочистването на Министерството на отбраната е необходима мярка, за нея отдавна настояват и американците, и европейците, които искат прозрачност по въпросите на паричната помощ и разпределението на доставената техника и оръжия. Стартираният от Умеров процес ще приключи до януари. От този момент нататък обемите на доставките и финансирането отново ще се увеличат.   От януари САЩ планират да увеличат финансовата помощ за Украйна, както и да увеличат доставките на боеприпаси и оръжия.
До февруари американски самолети F-16, системи за противовъздушна отбрана и други оръжия най-накрая може да бъдат прехвърлени в Украйна. Така че да се твърди, че САЩ и Западът обърнаха гръб на Украйна и вече не са готови да я подкрепят, е меко казано преждевременно.





Тагове:   война,   Украйна,   РФ,


Гласувай:
3



1. morskipesni - Ако сатанистите опитват упорито
04.12.2023 13:31
да си го вкарат отзад до бодливите макари-
най-накрая може и да успеят. Искат БОЛКА!
цитирай
2. syrmaepon - Не ме карай да трия коментари, малко по-благоприлично, дами има)))))))
04.12.2023 15:35
morskipesni написа:
да си го вкарат отзад до бодливите макари-
най-накрая може и да успеят. Искат БОЛКА!


Не ми пречиш да си пееш песните, даже смятам, че има лечебен ефект. Но следващият път няма да има предупреждение )))))

цитирай
3. ivo1 - Американска им работа, "на ...
04.12.2023 21:38
Американска им работа,"на гол тумбак чифте пищови"-но руснака ще им напари кашлицата,сигурен съм в това!!!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: syrmaepon
Категория: Други
Прочетен: 1470211
Постинги: 652
Коментари: 2201
Гласове: 6316