Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
01.05.2021 11:23 - Пролетни и/или пролетарски манифестации
Автор: syrmaepon Категория: Други   
Прочетен: 1725 Коментари: 0 Гласове:
11


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Солидарността на работниците се отбелязва по повод 1 май 1886 година. На този ден комунисти, анархисти и профсъюзи в САЩ и Канада организират масови протести в Торонто и Чикаго. Те по-скоро настояват за въвеждането на осем часов работен ден и спазването на правата на работниците. Демонстрациите и пикетите продължават до 4 май, когато властите в Чикаго решават да успокоят работниците с помощта на полицията.

През 1889 г. на конгреса на Втория интернационал в Париж, в памет на събитията в Чикаго, е решено 1 май да се счита за Ден на солидарността на работниците. Европейските правителства не са ентусиазирани от този празник. Например в Германия официално е разреше едва след идването на властта на нацистите. Адолф Хитлер през 1933 г. изнася огнена реч за националния труд, която ще помогне на германците да съживят великата държава.

В Руската империя Първи май се отбелязва за първи път като Международен ден на солидарността през 1890 г. във Варшава със стачка на 10 хиляди работници, излезли на улицата в знак на протест срещу своите работодатели в частност и Русия като цяло. От 1897 г. честванията на Първи май започнват да имат политически характер и са придружени от масови демонстрации. През 1917 г., след Февруарската революция, Първи май се чества открито за първи път: милиони работници излизат на улицата с лозунгите „Долу капиталистическите министри“, „Цялата власт на Съветите“, „Долу империалистическата война“ ! "

В древна Италия преди три хиляди години жителите са почитали богинята Мая, покровителката на плодородието и земята. Именно тя става виновник за празника. Последният месец на пролетта е кръстен на нея и в първия ден хората организираха тържества. В ранното средновековие Европа празнува пролетния празник на сеитбата в нощта на 30 април до 1 май. Тези, които не се интересуват от реколтата, се събра тази нощ за съботата на вещиците и други тъмни магически сили - Валпургиевата нощ. Тъй като влиянието на църквата нараства, Валпургиевата нощ е забранена в цяла Европа. В резултат до края на 19 век жителите на Стария свят празнували Първи май само като ден на пролетната сеитба.

В Германия се празнува Валпургиевата нощ. Миналата година, в нощта на 30 април срещу 1 май, около 10 хиляди вещици, кикимори и магьосници се събрат в подножието на планината Брокен! Според общоприетото немско поверие вещиците се събират на върха на планината и заедно със Сатаната започват съботата. Популярността на Walpurgis Night се обяснява с факта, че през 20 век тя се превръща в светски празник. Затова, например, в училищата в продължение на две седмици децата рисуват и ваят вещици. Уредени са и традиционни шествия на 1 май в Германия - синдикати и политически партии, предимно от левицата, провеждат демонстрации на този ден и често завършват с побой на витрини, подпалване на автомобили и сбиване с полицията.

image

Ако германско момиче иска да се отърве от луничките си, трябва да се измие с роса на зазоряване преди 1 май и да каже: „Добро утро, Валпургия! Донесох ви моите лунички. Те трябва да дойдат при вас, а при мен да изчезнат! " Германските младежи често тайно засаждат майски дървета пред прозорците на любимите си момичета.

В Италия някои италианци празнуват този ден в стила на първите работнически паради, други според традициите, дошли от Древен Рим. Такива италианци пеят серенади под прозорците на любимите си момичета. Освен това младите хора могат да се обяснят на любимата си, като поставят зелена клонка пред нейната врата. Ако момичето се съгласи, тя взема клонката; ако не, изхвърля го на пътя. Друг обичай е първомайското дърво. Това е или живо дърво, засадено специално за празника, или стълб, украсен с гирлянди и цветя. Те танцуват и пеят около първомайското дърво, танцуват в кръгове, пускат фойерверки. Понякога празненствата могат да бъдат помрачени от факта, че предната вечер някой е изровил и отнесъл първомайското дърво - това също е традиция!

1 май във Франция е празник на момината сълза, всички си подаряват букетиот тези ароматни пролетни цветя. Това е основният атрибут на френския първи май, като карамфилът в Русия. Предполага се, че цветето се изсушава и съхранява цяла година, до следващия празник. Но не се дават само момина сълза: в знак на приятелство и любов можете да дадете клонка глог, дъб, топола. На момичетата с лош характер се дава самодивски чемшир, а на мързеливите - клон от бъз. В навечерието на 1 май предприемчиви комунисти продават момина сълза в цялата страна на цена от 1 евро за клонка. По такъв прост начин миналата година Комунистическата партия попълни бюджета си с 1 милион евро на ден.

Традиционно шведите празнуват Деня на пролетта и пролетната сеитба на 1 май. Дълго време празникът бил доста домашен и уютен. Хората се събират в паркове или крайградски гори, пеят песни, танцуват в кръг, плетат венци и прескачат огньове. В днешно време към огньовете и венците от диви цветя са добавени фойерверки и огнени шоута. След края на Втората световна война, когато социалистите идват на власт в страната, Първи май получи статута на Ден за защита на правата на работниците. На този ден синдикатите и работодателите организират дискусии по темата за трудовото законодателство и възможните реформи.

В Шотландия и Уелс от ранното средновековие се празнува Белтейн - религиозен празник, посветен на бога на слънцето и плодородието Беленес. На този ден се запалват два големи огъня и между тях преминава домашния добитък. Смятало се, че това ще предпази добитъка от болести и ще осигури богато потомство. Хората танцуват и прескачат огньове, за да бъдат чисти от грехове и болести. Beltane все още се празнува в Единбург, Шотландия. Около 12 хиляди души идват всяка година на хълма Келтън, за да наблюдават грандиозния фестивал на огъня.

В продължение на много векове индиянците от Канада празнуват Деня на лалугера на 1 май. Да си легнеш трезвен се смята за голям грях….

В Китай Доскоро 1 май е началото на една от трите Златни седмици, с почивни дни в цялата страна, когато китайците много пътуват . „Златните седмици“ се появяват в Китай през 1999 г., но през 2007 г. майската седмица е отменена, тъй като влияе негативно на производството и търговията. Но 1 май все още е почивен ден.

А в Южна Корея на този ден почти цялото население празнува рождения ден на Буда. В наши дни от религиозен празник той се превърнаЛ в почти светски с много хиляди шествия, танци и песнопения.


Тагове:   по света,   1 май,


Гласувай:
11



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: syrmaepon
Категория: Други
Прочетен: 1469595
Постинги: 652
Коментари: 2201
Гласове: 6315