Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Юли, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Постинг
09.07 11:47 - „Военни дневници 1939–1945“
Автор: syrmaepon Категория: История   
Прочетен: 191 Коментари: 9 Гласове:
2

Последна промяна: 09.07 18:45


 Тогава неизвестната чиновничка Астрид Линдгрен е на 32 години, когато започва да води дневник за Втората световна война. „Военни дневници 1939–1945“ е една от най-добрите книги на годината според рецензентите на SvD.

*

  В рекламна кампания в Русия, подписана от Кремъл, Швеция е представена като нацистка. Ларс Вилдеранг отбелязва в блога си, че реториката срещу Швеция е същата, както срещу Украйна малко преди атаката.

    „Доказателствата“, че Швеция е нацистка са три: Астрид Линдгрен, Ингмар Бергман и Ингвар Кампрад с цитати.

    Руският ми е лош, затова клоня към превода, предоставен от Ларс Вилдеранг:
      От дневника на детския автор: „И ако трябва да е така, предпочитам цял живот да крещя „Хайл Хитлер“, отколкото руснаците да са тук, в Швеция. Не се сещам за нещо по-отвратително“.

    Дали Астрид Линдгрен наистина изрази това? Отговорът е не. Преводът от шведски на руски и след това обратно на руски винаги води до изкривявания. Усетът на Астрид Линдгрен е напълно изгубен.     Точно сега ме притеснява, че не мога да намеря къде в нейните Военни дневници 1939-1945 е истинският цитат. Превъртах и ​​превъртах тази сутрин. Знам, че тя каза това за изцелението, но целият цитат е изваден от контекста.
      Астрид Линдгрен беше много политически заинтересована личност и следеше войната с най-голям интерес в своите военни дневници. Освен това тя работеше за пощенския контрол на Главната служба за сигурност. Пареше и отваряше писма и получаваше информация за войната по полевата поща и писма от чужбина.

      Живеещите днес шведи често започват Втората световна война назад. Смъртта на Хитлер. Откриването на концентрационните лагери. Нюрнбергският процес. Нацизмът беше злата сила. Така че Астрид Линдгрен не е мислила така, защото е преживяла цялата война. За нея най-големият враг винаги е бил Сталин и Съветският съюз (който тя последователно нарича Русия). Но и тя не харесва Хитлер.

      Националсоциализмът и болшевизмът – това е като два страшни гущера, които се бият помежду си, пише тя през 1941 г.

    Сърцето на Астрид Линдгрен бие силно за каузата на Финландия, която беше нападната от Съветския съюз. Разбирам, че днешният Кремъл не харесва точните й формулировки. Заменете думата Полша с Украйна или "балтийските държави" с нещо друго:   Днес руснаците също са нахлули в Полша, „за да защитят интересите на руските малцинства“ и Русия отправя едно искане след друго в балтийските държави – и получава това, което искат, пише тя на страница 23 на 17 септември 1939 г.

      Още през 1939 г. тя противопоставя болшевизма и нацизма. От двете злини тя смята болшевизма за най-лошата. Москва е най-голямата заплаха и тя не променя позицията си.
    През 1943 г. тя описва снимки от Балтика.
    Така че имаше снимки на истински сцени на клане, за които руснаците бяха виновни, преди да се оттеглят. Не, нека никога да не доведем руснака тук! пише на страница 173.

    Притеснява ме, че не мога да намеря цитата за изцелението, но обещавам, че е там някъде. Знам, че съм го чел. Астрид Линдгрен се връща няколко пъти към факта, че е едновременно щастлива и ужасена, че нещата вървят зле за Хитлер и нацизма. От двете злини падането под нацистка Германия е второто най-лошо, а Москва абсолютно най-лошото. Така че класирането на две мизерни неща не означава, че тя е нацистка, но Кремъл си изрязва цитати както си поиска, за да отговаря на целите си. Астрид Линдгрен е заплаха и до днес чрез своите остри като бръснач формулировки.

      Астрид Линдгрен е изключително наясно с тила на Източния фронт. Тя чете писма от балтийските страни, където хората сега се "влачат заедно с германците" и наблюдава падането на нацизма.
      Когато германците се пречупят, тогава вече няма помощ за балтийците, човешки казано - и тогава, горки хора, пише на страница 259 от 20 март 1944 г.
    Sic transit gloria mundi! тя пише, когато Хитлер и Мусолини са мъртви (така унищожава славата на света).     Тя се радва, когато войната свърши, но на Петдесетница през 1945 г. отбелязва, че руснаците са окупирали Борнхолм.

  Страх ме е от руснаците, пише тя (стр. 312).
    Ако някой намери страницата с цитата за поздрава на Хитлер, нека ме уведоми! Толкова е досадно да не можеш да намериш правилния цитат и да го поставиш в правилния контекст.

Kunde Astrid verkligen tдnka sig att heila Hitler? Publicerat den maj 4, 2022 av Lena Breitner

https://tankaromib.wordpress.com/2022/05/04/kunde-astrid-verkligen-tanka-sig-att-heila-hitler/

*
image

*

„Не искам да живея повече! Днес руснаците бомбардираха Хелзинки и други градове във Финландия. В същото време те нахлуха в Карелския провлак, но получиха приличен отпор там... Много евакуирани от Хелзинки се върнаха обратно. .. Руснаците искат да се бият, въпреки че цялата световна общност е против тях .

  Руснаците са много зле оборудвани и страдат много в снежна буря. Те търпят големи загуби в личен състав, а целият свят е във възторг от финландската отбрана. Цивилното население на север обаче бяга през шведската граница: наистина им е трудно. Но тук, в Швеция, всички са щастливи да помогнат на Финландия.

  Финландия обжалва пред Обществото на нациите, но Молотов отказва да участва в каквито и да било конференции. „Русия не е във война с Финландия“, твърди , „тя просто продължава да освобождава финландския народ, който се съпротивлява и упорито не желае да се освободи“.


  Сега спряха тока в града и е хиляди пъти по-страшно от последния път, защото никой не е предполагал, че ще го спират толкова дълго.


  Все още никой не знае при какви условия Русия е готова да подпише мирно споразумение, но Финландия е в ситуация, в която ще трябва да се съгласи с неприемливи условия. Всъщност всички условия са "неприемливи", иначе защо Русия ще заграби парче финландска земя?
Западните държави изобщо не искат мир между Русия и Финландия. Те смятат, че ще е по-добре Русия да е във война, тогава няма да може да помогне на Германия.

 Хората на улицата изглеждат нормално. Вече свикваме.


  Днес в 12 часа Стура получи препоръчано писмо, в което го призовават във военния комисариат, и в три без петнайсет замина с автобуса за Спонга.


  Има нещо странно в тази пролет, невъзможно е да не се радваме за нея, но в същото време е непоносима мисълта, че хората умират, докато слънцето грее и цветята никнат.
Сега пак се преместиха руснаците. През последните дни по различни причини те окупираха Литва, Латвия и Естония. И една отслабена Германия означава само едно нещо за нас тук на север - Русия ще поеме управлението вместо нас. И затова смятам, че предпочитам цял живот да казвам "ХГ", отколкото да търпя руснаците тук. Трудно е да си представим нещо по-страшно. Срещнах финландка в Елза Юландер, която разказва ужасяващи неща за финландската война и отношението на руснаците към пленниците. Нейният собствен брат наскоро се върна от плен и каза, че е бил бит, така че кръв текла от ушите, носа и устата му...


  Истината обаче е, че руснаците отвлякоха десет малки финландски Лоти (момичета на 8-12 години) от Петсамо. Оттогава не се знае нищо за съдбата им.
Миналата пролет казах, че ако войната продължи през есента, ще бъде невъзможно да се издържи. Но виждате ли, това е възможно! 

  Удивително е колко лесно можете да свикнете с всичко! Онзи ден се чудех дали някога ще дойде ден, в който табелата "Укритие" в спокойното фоайе ще изглежда незначителна? Сега е съвсем ясно, че така трябва да бъде: стая, предназначена да приюти някои хора, е необходима, когато други хора решат да хвърлят бомби върху главите им. Човек може само да се надява, че един ден ще чуете от внуците си: "Укритие - какво е това?"


Из дневниците на Астрид Линдгрен, 1939-1940

*


Тагове:   война,   нацизъм,   болшевизъм,


Гласувай:
21. icansing - Пипчо- измисли ли новия фейк?
09.07 13:14
.. щото оня с болницата се провали, а ти пак дрънкаш пълни глупости.
цитирай
2. samvoin - Национал-социализма (Бил той и ...
09.07 17:09
Национал-социализма (Бил той и хитлеризъм, защото тук не е маловажно да поясним, че хитлеризма е само една от формите и проявите му. Колко най-добрата и истинска, друга тема...) или по-точно ХИТЛЕРИСТКИЯ такъв за огромна разлика от болшевизма не посегна на религиозните убеждения на хората, не посегна на средната и дребна частна собственост и предприемачество, даже сред останалите мирни окупирани, не извършваше и асимилации над тях, не избиваше интелектуалци и творци, дори противници на режима...
Особено в мирновременния период, след така наречената му революция, числата на пострадали и репресирани противници на режима на първия и втория ако вземем отрязък от четири години, са просто несравними... Разликите са май с доста нули отзад ми се струва? Хеле на убитите противници като цяло на единия и другия режим и на идейно несъгласните с едното и другото?...
Национал-социализма или хитлеризма, премахната в наша полза отчасти, ньойската и версайска неправда, а болшевишката окупация в земите ни (Хитлеристка или фашистка НЕ Е ИМАЛО НИКОГА!), върна неправдата и ни "завеща" чудовището наречено "македонска нация" или патология срещу българите от еничерство без по-раншен аналог, беше зачената и "помашка", "тракийска" и "добруджанска" такива... Незнам само за "шопска", дали не е имало също.
Имам тук един много важен въпрос: Като Хитлер и Сталин били "съюзници" по време на (ПРЕДИЗВИКАНАТА ОТ САМАТА ПОЛША ПО АНГЛИЙСКО ДАВЛЕНИЕ!) войната с Полша, защо западните съюзници-"версайци", обявиха война само на хитлерова Германия, а не обявиха такава на Сталин след неговата съокупация на Източната част на Полша?
Защо днес Хитлер, "нацизма", "фашизма" (Освен еврейския, чието съществуване съм доказал в блога си и не само!) са синоними на най-голямото зло, на най-масовите убийства, на най-страшната и чудовищна тирания на Земята, а името на Сталин и болшевизма, никога не са нарицателни за нещо от това?
Нима престъпленията в която и да е война на германците, са надминавали тези на която и да е
цитирай
3. gardener - тъжно и безнадеждно ...
09.07 17:12
човеците са поставени в условията на големи идеи и очаквания, бих викал хиляди пъти Хитлер и Сталин капут, но това няма да оправи нищо, нито ще измете на изродите лайната, нито изродите ще станат хубави и добри, животното е родено животно и прави само ... да ме прощават животните в обилк на животни само животински неща. Днес сме социални и храним ненужни животни, които се плодят и налагат своя си животински начин на живот. Къде сте добри хора?
цитирай
4. samvoin - от западните колониални страни или ...
09.07 17:15
от западните колониални страни или на която и да е позната нам империя в историята?
Не мисля...
Но нека сме справедливи и кажем тук, че именно РУСНАЦИ И ГЕРМАНЦИ са първенците в дадени най-много жертви срещу червения АНТИХРИСТ-заплаха за цялото Земно кълбо.
Макар че и това беше едно от многото оръдия на злото, а не "главата" на световната хидра...
Нека сме справедливи и кажем, че възпитаниците на ЦАРСКА-ПРАВОСЛАВНА РУСИЯ, нашите ИСТИНСКИ ОСВОБОДИТЕЛИ-РУСКИТЕ И ФИНЛАНДСКИТЕ ВОЙНИ на царската Руска Империя, първи се сблъскаха "челно" със злините на този Антихрист...
Много от тях, загинаха мъченически...
Много от тях, бяха прогонени от Родината си и намериха прием в Царство България...
Русите с ПРАВОСЛАВНО СЪЗНАНИЕ И ВЯРА.
Но тук не бива да забравяме и голямата ФИНЛАНДСКА саможертва и в Освободителната наша война и срещу сталинския, станал вече имперско-хегемонистичен болшевизъм...
Нека си спомним за героизма им в Зимната война...
Когато заговорим за саможертва срещу болшевизма, то тези три народа за мен са на най-високия исторически пиедестал...
След тях, може би следва унгарския, макар в никакъв случай да не желая да омаловажа и нашата антиболшевишка въоръжена съпротива (Неподпомагана никога и от никого отвън!), която въобще не е като да я е нямало!
Време е да се тури край и на тази долна историческа манипулация!.....
цитирай
5. syrmaepon - Аз също бих викала "Хитлер и Сталин" капут
09.07 18:38
gardener написа:
човеците са поставени в условията на големи идеи и очаквания, бих викал хиляди пъти Хитлер и Сталин капут, но това няма да оправи нищо, нито ще измете на изродите лайната, нито изродите ще станат хубави и добри, животното е родено животно и прави само ... да ме прощават животните в обилк на животни само животински неща. Днес сме социални и храним ненужни животни, които се плодят и налагат своя си животински начин на живот. Къде сте добри хора?


Голямото разочарование е, че хората забравят злото, а още по-лошо оправдават своите лоши постъпки чрез чуждите такива.
Някои казват, че злото не може да се победи с друго. такова и то се възпроизвежда..А може ли въобще да се победи, шом хората губят така лесно представа за него...
цитирай
6. syrmaepon - 2. samvoin - Национал-социализма
09.07 18:43
"Имам тук един много важен въпрос: Като Хитлер и Сталин били "съюзници" по време на (ПРЕДИЗВИКАНАТА ОТ САМАТА ПОЛША ПО АНГЛИЙСКО ДАВЛЕНИЕ!) войната с Полша, защо западните съюзници-"версайци", обявиха война само на хитлерова Германия, а не обявиха такава на Сталин след неговата съокупация на Източната част на Полша?"

За съжаление малките народи винаги са хвърляни в жертва. А и как да се воюва срещу две злини, освен ако не ги сблъскаш една в друга.
цитирай
7. samvoin - Малко преди това, Сталин прегази ...
09.07 21:30
Малко преди това, Сталин прегази балтийците... Малко след това, започва офанзивата (Неуспешна.) срещу Финландия, провокира към война и Румъния...Иска (Като САЩ днес!), военни бази на Балканите и у нас, което е документирано (Незнайно срещу кого? Когато уж е съюзник или минимум партньор с Германия? Какъвто въпрос стои днес и за НАТО и за базите на САЩ...).
Още и още поводи да му се обяви война, да се санкционира от "вечните блюстители на демокрацията, демократизатори на света, омиротворители" и прочие и прочие лозунги...
Нищо подобно.
Няма да говорим, че Гладомора вече е минал... Чистките после... На немалко и масови убийци в него, може би с цел "умиване на ръце"...
Няма да говорим, че Украйна е прегазена отдавна...
А истината е всъщност, че далеч преди 39-а се водят тайни преговори за антигермански пакт и тил, вече... Но понеже, може би под известен уплах и натиск на Франция, отговора се забавя и Сталин решава да се "отърве" от нея чрез Хитлер или поне да "натисне" версайците да забързат отговора и поради това подема "Рибентроп-Моллотов", последвани от действията в Полша...
А цялата истина пък се намира тук, в отворените при Елцин, съветски архиви от онова време:

https://istmat/node/56054

https://docs.historyrussia/ru/nodes/91094-rossiya-i-ssha-ekonomicheskie-otnosheniya

https://www.klex/1mb6

http://militera/books/pdf/docs/sb_russia-usa1933-1941.pdf
цитирай
8. samvoin - Според самата издавана "г...
09.07 21:34
Според самата издавана "героика" на комунистическата нелегална борба, преди 1989-а пък, касаеща периода особено между Гражданската война в Испания и този на ВСВ у нас, болшевишките нашенски интербригадисти още в Испания, а по-късно и у нас, даже като емигранти част от тях в СССР, разполагали със значително количество ЩАТСКИ ДОЛАРИ, особено главатарите им, които щедро изпращали в пликове с писма от там на своите близки и семейства, така наречени.
Откъде са били тия щатски долари в такива изобилия? От СССР ли са ги печатали? Или?...
Кой беше "героя" майор Томпсън (На Списаревски и Венгел, няма именувано населено място! Нито на Неделчо Бончев...).
"Герой" за посинели червени и за останали червени, такива...
"Герой" на последните два строя у нас... До днес.
Тая "страшна полиция" на Гешев, тия "страшни фашисти", даже не отваряли писмата от СССР до семействата на издирвани по ЗЗД...
Даже не конфискували доларите...
На всичкото отгоре по време на "несимволичната" война срещу Англия и САЩ, обявена от Царство България, долара вървял и бил "ценен" у нас?...
Все въпроси без отговор...
цитирай
9. samvoin - https://topwar/78858-zabyta...
09.07 21:36
https://topwar/78858-zabytaya-okkupaciya-amerikanskaya-intervenciya-v-rossiyu-v-gody-grazhdanskoy-voyny.html
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: syrmaepon
Категория: Други
Прочетен: 1582194
Постинги: 739
Коментари: 2535
Гласове: 6520