Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Постинг
08.12.2017 14:34 - Волжко-уралски район - археологически култури
Автор: syrmaepon Категория: История   
Прочетен: 3813 Коментари: 8 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
      Според хипотезата на Р.Г.Кузеев в ІV – ІІІ хил. до н. е. племената от келтеминарската култура, идващи от юг се разделят на две. Предците на днешните самоедски народи мигрират към р. Енисей, а западните групи остават на същите места. В третото хилядо-летие преди новата ера последните се преместват на запад, смесват се с други племена и образуват  късно-неолитическа група на фино-угорска общност на територията на ре-ките Волга, Кама и на тери-торията на Урал и Зауралието. Процесите на миграция продъл-жават и през следващото хилядолетие, когато отделни групи фино-угри се пред-вижват на север до Бяло море. Носителите на волосовската археологическа култура до-стигат до Прибалтика и участват в етногенезиса на финските племена. Други носители на същата култура остават в Поволжието и там продължават своето развитие. Според  тезите на Кузеев на основата на поздняковската култура с участието на мигранти от из-ток се формира дяковската култура, приемници на която са съвременните марийци и мордва. В края на І хил. до н. е. Към тях се вливат нови мигранти от Западен Сибир и от юг. В началото на нашата ера се включват и саргатски племена, които според Кузеев са предци на маджарите. Важни са и връзките на уралските племена със скито-сармат-ските племена изразяваща се с търговски и културни взаимоотношения. Според лин-гвиста Б.А. Серебренников пра-марийският език е един от север-ните диалекти на вол-жко-финската общност и неговите но-сители живеели на юго-запад от днешното място на обитаване до долното течение на река Ока. Руското название на марийците – чере-миши, според специалистите е заимствано от тюркските племена и се свър-зва със зна-чението „войска“ и „воювам“. Народът мордва се дели на две основни етнически групи – мокша и ерзя. Според антрополозите удмуртите, отнесени към вятско-камски суб-лапланоиден антропо-логичен тип, заедно с ирландците са най-рижи в света.     imageimage








Гласувай:
5



1. get - Според антрополозите удмурт...
08.12.2017 19:25
syrmaepon написа:

Според антрополозите удмуртите, отнесени към вятско-камски суб-лапланоиден антропо-логичен тип, заедно с ирландците са най-рижи в света.


- Това твърдение Е ИЗВАДЕНО ОТ КОНТЕКСТА и поради това ПОДВЕЖДАЩО! Същото, както е с картата която сте поместили и "показваща" ЕТНОСНА СТАТИФИКАЦИЯ за III - IV-то столетие?

- По отношение на ДЯКОВСКА (която отговаря точно на УГРО-ФИНИ) - вземете прочетете Доклада на археолога граф Уваров ... който на база разпространение ПОГРЕБАЛНИ ПАМЕТНИЦИ на Дяковска култура - КОСВЕНО ИЗВЕЖДА ФАКТА?
- На територията на която се създава Владимиро - Суздалското ... преминаващо във Велико-Московско ... а по-късно в Руска империя, до XII-ти век, ЖИВЕЯТ ПРЕДИМНО УГРО-ФИНИ с тюркско-монголски примеси, последните, от вече доста по-късен исторически етап!

П.П.
А лапонидният тип НАЙ-ЯСНО Е ИЗРАЗЕН Е ИЗРАЗЕН В "ЛАПЛАНДИЯ" - накратко(и малко неточно казано) същият се явяват РУСИ-ЕСКИМОСИ :))) !

- Поздрав!
цитирай
2. syrmaepon - @get -
09.12.2017 13:20
За картата съм съгласна, просто такава намерих в интернет, мога да потърся и да намеря друга. Но като цяло тя отразява съвременните интерпретации на учените. За рижавостта също е малко проблемно, но в следващите постове може би ще стане ясно , защо го написах. Така е в текста, който е преведен и не съм го проверявала, така че приемам забележките ))
цитирай
3. syrmaepon - Такъв въпрос и аз си задавам, за отговора обаче ще трябва да изчета всичко написано от археолозите.
09.12.2017 13:22
"По отношение на ДЯКОВСКА (която отговаря точно на УГРО-ФИНИ) - вземете прочетете Доклада на археолога граф Уваров ... който на база разпространение ПОГРЕБАЛНИ ПАМЕТНИЦИ на Дяковска култура - КОСВЕНО ИЗВЕЖДА ФАКТА?"

цитирай
4. syrmaepon - В друг пост ще се говори за генетически изследвания и ще се провери, кой от къде и кога ))))))
09.12.2017 13:23
"На територията на която се създава Владимиро - Суздалското ... преминаващо във Велико-Московско ... а по-късно в Руска империя, до XII-ти век, ЖИВЕЯТ ПРЕДИМНО УГРО-ФИНИ с тюркско-монголски примеси, последните, от вече доста по-късен исторически етап!"
цитирай
5. get - "По отношение на ДЯКОВСКА ...
09.12.2017 18:29
syrmaepon написа:
"По отношение на ДЯКОВСКА (която отговаря точно на УГРО-ФИНИ) - вземете прочетете Доклада на археолога граф Уваров ... който на база разпространение ПОГРЕБАЛНИ ПАМЕТНИЦИ на Дяковска култура - КОСВЕНО ИЗВЕЖДА ФАКТА?"


I-во
Река ОКА е ЮЖНАТА ГРАНИЦА на така наречената Дяковска култура ... тя се явява и водо-раздела и КОНТАКТНА ЗОНА между "дяковци"(фино-угри) и "мощинци"(отговарящо на "балто-слави") - Ето КЪДЕ Е РЕКАТА!
Адрес: https://commons/wiki/File:Oka_basin.png

Виж къде е МОСКВА(мокша:))) център на Великото Московско княжество ... хайде намери карта на Владимиро-Суздалско княжество и я наложи(сравни териториално) едни с други ... и ще се спестиш "усукани теории" ... Какъв е народностния произход(признак ?) - на това население, което ще бъде наречено "велико-руси" по време на Екатерина Велика ... заради НЕЙНИТЕ АПЕТИТИ ДА РАЗШИРЯВА ИМПЕРИЯТА в територии НАСЕЛЕНИ ПРЕДИМНО С ЕВРОПЕЙЦИ от ВИДА "СЛАВЯНИ" :)))

II-ро
А през 1869г., на Первого археологического съезда в Москве, археолога граф Уваров, чете Доклад:
"Меряне и их быт по курганным раскопкам." - цитат от това, което той казва в Доклада (си) за "чудите-меряне", те и угро-фини?

“… После названий, отличающихся созвучием с названием Мери, перейдем к таким названиям, которые не имеют славянского корня и поражают нас совершенно чуждыми звуками. Этих НАЗВАНИЙ много сохранилось на ВСЕМ ПРОСТРАНСТВЕ Мерянских населений.
В МОСКОВСКОЙ губернии: Шупулино, Шупалово, Шульпино, Шуклино … (и поне още двадесет – б.м.)
В ВЛАДИМИРСКОЙ губернии: Озера: Клещино, Сеньга, Исара, Семино, Вашикинсиое, Сахтынское, Киздра, … (ОЩЕ над две десетки – к.м.)
В ЯРОСЛАВСКОЙ губернии: Озера: Караш, Гадш, Сурмое, Ягорба; реки: Пулохма, Гда, Печегда, Сара, … (същото, като при първите две точки – к.м.)
КОСТРОМСКОЙ губернии: Реки: Лыкишика, Луха, Сельма, Тутка, Пустая Шача, Корега, Монза, Соть, …
Городец на Саре Для такого сообщения между поселениями при обоих озерах и для облегчения, вероятно, взаимных сношений между главными и многолюдными жилищами одного и того же народа, на плоском и открытом пространстве между югом Ростовского озера и севером Переславского, Меряне по необходимости должны были основать поселение, удобное для жизни и безопасное от нападений врагов. Таким условиям вполне соответствовала местность между двумя изгибами реки Сары, текущей с юга и впадающей в Ростовское озеро с южной его стороны. … и т.н. … тук спирам с ЦИТИРАНЕТО!


- Поздрав!
цитирай
6. barin - Здравей, syrmaepon. Полезна ин...
12.12.2017 13:35
Здравей, syrmaepon. Полезна информация за азиатските народи от далечния край, за които поначало малко се говори. Тази рядко населена област е интересна и затова благодаря за информацията. С интерес изчетох написаното.
Поздрави!
цитирай
7. iliyanv - Що нема инфо за атил
13.12.2017 08:27
карабалгхар туземци и технио антропо-логичен екстериор. Наш Пурко требе да е имал рижи коси, сини очета и путински скули или не съм разбрал правилно матряла?
цитирай
8. syrmaepon - Благодаря и аз за коментара!
13.12.2017 09:33
barin написа:
Здравей, syrmaepon. Полезна информация за азиатските народи от далечния край, за които поначало малко се говори. Тази рядко населена област е интересна и затова благодаря за информацията. С интерес изчетох написаното.
Поздрави!

цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: syrmaepon
Категория: Други
Прочетен: 1435738
Постинги: 611
Коментари: 2088
Гласове: 6226