Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Постинг
17.04.2013 08:59 - Женска инициатива при предложението за брак в някои дагестански общества
Автор: syrmaepon Категория: История   
Прочетен: 7820 Коментари: 14 Гласове:
10

Последна промяна: 17.04.2013 09:17

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

В едно старо дагестанско предание записано от Агларов в западните части на тази планинска страна се разказва за времето,когато Бог изпратил на земята да управляват жени-богини.Съгласно този андийски мит,на земята слезли дванадесет богини,всяка от които управлявала една от дванадесетте сфери или стихии – вятър,животински свят,растителен свят,морски и т.н.Тези богини ,наричани всемогъщи биле изпратени от върховното божество Цiоб.Въпреки,че те управлявали добре, нарушили нравствените правила на мирозданието.Преди тяхното идване и животните и хората се свързвали по двойки скрито едни от други и само нощем,С идването си на земята богините започнали безразборни полови връзки и дори след укора на върховното божество не се укротили.Тогава разгневеното Слънце се спуснало на земята и превърнало богините в дванадесет каменни фигури.Има една отвесна скала на южната страна на хребета Бахарган,където са оформени дванадесет продълговати каменни фигури,които народната мълва припознава с вкаменените богини.Вероятно учените ще свържат тази легенда с края на матриархата ,характерен с промискуитет в първобитно-общинната епоха.А също и  с някои обичайни практики при сватосване в някои дагестански общества,при които  се откроява женската инциатива при предложението за бракосъчетание.

image
Хребетът Бахарган

Един такъв обичай в селището Ахвах е описан от Алиханов-Аварски в неговия очерк «О горянках»,а също и възпят от Расул Гамзатов.Обичаят се състои в това,че тълпа младежи,кандидат младоженци,стоят пред отворения прозорец на девойка и хвърлят шапките си през него.Девойката изхвърля обратно шапките,като оставя при себе си само тази на избранника си.Собственикът на избрания калпак от девойката влиза през прозореца при нея "след шапката си ".Други описания разказват,че изборът се извършва на мелницата,където девойките се отправяли не само да мелят жито,но и да избират младоженци.Записан е и по-осъвременен сюжет,при който един представител от селището се качва на покрива на дома,където живее мома за женене и през комина  спуска бележки с имената на кандидатите,от които тя трябва да направи своя избор.Девойката трябва да му съобщи името на избранника.Щом научавал името,посредникът известявал родителите на младежа,които се приготвяли за сватовство и сватба.Отказът от бракосъчетание от страна на момчето се осъждал от обществото.

image
Дагестанско женско украшение,общество Гидатль

При друг обичай ,наричан  "къурмямяв",лакската девойка при настъпване на възраст за женене избира подходящ момент,когато при определен повод всички мъже от селищетоса събрани в едно помещение.Тя се доближава до прозореца и високо назовава името на нейния избранник,а след това и своето име.Изискването било семействата веднага да пристъпят към сватовство.


image

Дагестанско женско украшение,селище Кидеро
 

Освен изброените обичаи,при които инциативата за избора е в ръцете на девойката,съществува и обичай  "хадуй ин" /да тръгне след него /.Девойката през деня или нощта,без ничие съгласие отива при младежа или заедно с него   при негов близък.Въпреки че следва бракосъчетание,тази постъпка се счита за унизителна за семейството на девойката.

Обичаят наричан "оповестяване" утвърждава,че девойката може да поиска брак от любимия,ако той и прегради пътя и или се докосне до нея.Затова било нужно тя да оповести за случилото се първо на близки не от семейството,при което плачела и преувеличавала действията на младежа.Роднините на девойката незабавно изисквали сключване на брак,а отказът се считал за оскърбление.До началото на сватовството девойката остава в дома,където първоначално е известила за оскърбяването на нейната чест.Има случаи при които девойката лъжливо да обвини младеж в извършване на подобни действия.

image
Дагестански съвременен модел

Животът на планинките не е лесен.Заедно с мъжете те работели и на полето и в дома си,отглеждали и възпитавали децата си.Дагестанките успявали да съхранят независимия си характер,достойнството,открития нрав.Жените поддържали авторитета на своите мъже превръщайки ги в рицари на честта.Мюсюлманският стандарт за семеен живот не съответства изцяло на нормите на кавказките общества,тъй като за арабския свят не е характерна стопанската роля на жената,а също и положението и на собственица на земята получена и в наследство от бащата.Принципът за пълна покорност на жената няма как да съответства на положението и на  трудеща се почти наравно с мъжа си и собственица на своя дял от семейната собственост.Характерно за малките дагестански общества е ,че в съотведствие с тяхната независимост и за защита на обществото,една част от времето си мъжете са длъжни да отделят за своята военна подготовка ,необходима за отстояване на свободата на тези общества.Така на жената в планинските общества се налага да играе активна роля в стопанския живот,замествайки мъжа си в много дейности.

~~~

От кавказките гори тук ще се прехвърлим в древна Испания,чрез загадъчната склуптура на иберийска жена наречена Дамата от Елче (Dama de Elche),датирана от 5-4 век пр.н.е.

 

image
Dama de Elche

Този бюст всъщност представлява погребална урна.Съобразно богатата украса се предполага,че това е изображение на неизвестна иберийска богиня,жрица или знатна дама.Интересна е украсата на главата ,представляваща два големи диска скриващи ушите и закрепени на кожената лента със специални закопчалки.

 

image
Испанско национално женско украшение от Валенсия


Тези украшения,както предполагат учените,биха могли да бъдат отражение на древни култури от Финикия,Йония,Етрурия,Дагестан и дори Атлантида.Още повече,че испанските учени са открили потънал град на юг от Испания,недалеч от град Кадис и засега го приписват на Атлантида.

image
Съвременен испански модел

~~~

И отново сме при кавказките планинки,запазили свободен и независим дух.И тъй опасната женска любов възпята от всички народи




И две песни на руски език






И накрая нещо българско.....




Гласувай:
10



1. skarif - Много интересна статия. Украше...
17.04.2013 09:28
Много интересна статия. Украшенията ми бяха особено любопитни. Само не разбрах защо на края нашата страна трябва да се представлява точно от Нелина, и то точно с "Мелничарю". Ужасно разваля впечатлението от текста. Изключително интересно...и чудесно илюстрирано (с изключение на вече споменататото...). Хубав ден!
цитирай
2. syrmaepon - Благодаря за отзива
17.04.2013 10:08
и разбира се за критиката ))) Дайте предложение за завършека.Идеята беше предизвикана от твърдението,че на мелницата девойката ходи не само да смели зърно,но и да си избира жених )))
цитирай
3. germantiger - ...
17.04.2013 11:02
Написал/а си постинга ;) - поздравления!

Изпитвам не само удоволствие да чета митове, саги, сказания, легенди и прочие "фолклористика" на народите, но и да има изборажения!

Великолепен постинг най-вече (за мен) с преданията, да ги нарека дъхави!

P.S.
Съвременните дагестански модели и испанското украшение ми харесаха.
цитирай
4. stix - Всяко женско предложение е вик за ...
17.04.2013 11:33
Всяко женско предложение е вик за помощ, дано момичетата да си намерят правилния партньор... щото останаха само стари ергени... Само да не забравяме, че нета изопачава действителността, преценяйте правилно думите!
цитирай
5. syrmaepon - Благодаря,радвам се ,че го прочете и ти достави поне малко удоволствие )
17.04.2013 12:38
germantiger написа:
Написал/а си постинга ;) - поздравления!

Изпитвам не само удоволствие да чета митове, саги, сказания, легенди и прочие "фолклористика" на народите, но и да има изборажения!

Великолепен постинг най-вече (за мен) с преданията, да ги нарека дъхави!

P.S.
Съвременните дагестански модели и испанското украшение ми харесаха.



Понякога в народните предания има неподправена истина,макар и без точен източник
цитирай
6. syrmaepon - По-скоро вик на природата,която иска да разцъфне и да се плоди )))
17.04.2013 12:43
stix написа:
Всяко женско предложение е вик за помощ, дано момичетата да си намерят правилния партньор... щото останаха само стари ергени... Само да не забравяме, че нета изопачава действителността, преценяйте правилно думите!

цитирай
7. skarif - И аз благодаря за критиката. Приемам я.
17.04.2013 13:43
Пасва с идеята на постинга. Макар че в българската фолклорна култура винаги е обратното. Т.е. случаят не е типичен. Много редки са случаите, в които мома пристава. По-често, харесалият девойката момък й открадва китката някъде край чешмата или извора, от който тя си налива вода, или на някоя седянка, където младите са се забавлявали. Нашата култура е патриархална. А това тук е наистина отглас от матриархата. Слънце и Земя- двете основни начала ("Да славим пролетта").
Още веднъж поздравления за текста. Изключително интересно! :)
цитирай
8. syrmaepon - Възможно е да има и други подходящи ...
17.04.2013 14:31
Възможно е да има и други подходящи песни,но аз не съм чак такъв голям познавач на българския фолклор.Иначе наистина при българите е силно изразен патриархалния характер на обществото.И в Кавказ е така,но има тънка особеност в отношението към жените - двуяко.Например и в чеченската митология и в някои общокавказки обичаи

http://syrmaepon.blog.bg/history/2011/09/18/boginite-na-mira-i-spravedlivostta-v-gryckata-i-chechenskata.821748
цитирай
9. atil - Интересно, подобни обичаи имало и ...
20.04.2013 01:09
Интересно, подобни обичаи имало и при буртасите...В по-стари времена, имало един обичай Ладуване, отглас от езическите времена и там има нещо такова.Момата си слага венеца върху избранника. При други случаи пленник можел да бъде освободен ако жена от рода се ожени за него и т.н.
цитирай
10. sande - Много интересни хора са дагестанците, много самобитни, със свободен дух ...
20.04.2013 07:07
Поздрави, Сирме!

С интерес прочетох написаното, а и песните ми харесаха.

Подсещаш ме тези дни да се върна отново към Моят Дагестан на Расул Гамзатов.
цитирай
11. syrmaepon - Така е - жената не винаги е подчинена изцяло на мъжа,и много древни обичаи показват това.Поздрави!
20.04.2013 08:56
atil написа:
Интересно, подобни обичаи имало и при буртасите...В по-стари времена, имало един обичай Ладуване, отглас от езическите времена и там има нещо такова.Момата си слага венеца върху избранника. При други случаи пленник можел да бъде освободен ако жена от рода се ожени за него и т.н.

цитирай
12. syrmaepon - Честно казано - не съм чела Гамзатов,но ще трябва...Поздрави,Санде!
20.04.2013 08:57
sande написа:
Поздрави, Сирме!

С интерес прочетох написаното, а и песните ми харесаха.

Подсещаш ме тези дни да се върна отново към Моят Дагестан на Расул Гамзатов.

цитирай
13. sande - Виц за Расул Гамзатов! Има връзка и с темата.
20.04.2013 13:49
Расул Гамзатов, след бурна бохемска вечер в ресторант, се прибира в хотелската си стая с жена.
И докато мадамата си взема душ в банята, Расул откъртил в леглото здравата. Не се и съблекъл дажге. Хърка, пердетата треперят.

Дамата се непрегнала, събула обувките му, костюма.

И тук е епиграмата:

Я Гамзатова Расула

и раздела, и разула.

Почему етот Расул

не раздел мнье и не разул?
цитирай
14. syrmaepon - Да, Санде )))) понякога инициат...
20.04.2013 14:23
Да,Санде )))) понякога инициативата минава в ръцете на жените )))) ,но трябва да отчетем факта за висока отговорност на мъжете да крепят земята на раменете си ))
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: syrmaepon
Категория: Други
Прочетен: 1435739
Постинги: 611
Коментари: 2088
Гласове: 6226