Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Постинг
27.11.2011 11:31 - Печат и лист от изгубена хроника -
Автор: syrmaepon Категория: Други   
Прочетен: 2934 Коментари: 9 Гласове:
10

Последна промяна: 27.11.2011 11:37


или за съдбата на народите...

У древните народи съществувала  силна вяра в силата на свещени предмети,които акумулират в себе си енергия и особенно стриктно ги съхранявали .Вярвали,че ако такъв предмет запазва целостта си ,то тогава и разрушителни събития не могат да ги достигнат.Ако обаче предметът е разрушен или изгубен,те очаквали големи нещастия.Вярвали ,че покушението на символичен предмет води до поява на силна отрицателна енергия,която именно предизвиква и очакваното събитие или цяла редица от бедствия.

 

 

 

Чеченците имали три такива предмета - «къоман йай» - национален котел , «къоман тептар» - национална хроника , «къоман мухар» - национален печат.Те се пазели в родовата кула Моцар – Моцархой,на древен клан,чието задължение било съхраняването на тези реликви.

 

 

Националният котел бил символ на пространственото национално единение на 63 чеченски тайпа /родове/.От външната страна на котела биле изписани имената на родовете.На големи празници,в случаи на примирение между враждуващи кланове или по време на заседание на Народния съвет Мехк Кхел,котелът се изнасял и в него варили месо от бик  за колективна трапеза.Котелът бил символ на чеченския народ,явяващ се семейство от братски родове имащи обща прародина.

 

 

 

Националната хроника символизира единството между всички поколения във времето.Чеченската хроника представлявала пергаментен манускрипт,в който записвали най-важните събития в живота на народа и се описвало произхода и родословието на чеченските родове.

 

 

Националният печат символизира сакралната връзка на народа с вечността,със заветите на предците свързани с повелите на  Бог,с които трябва да се съобразяват решенията на Народният съвет.

 

 

 

Чеченците твърдо пазели трите реликви,тъй като вярвали че загубата на котела ще доведе до пространствена загуба на единството на народа,загубата на хрониката ще предизвика скъсване на връзката между поколенията,а загубата на печата – нарушаване на сакралния завет с Бог.

Тези реликви биле създадени около 16 в,когато с неимоверни сили чеченците преодоляли голям вътрешен смут и създали общонационално управление - Мехк Кхел.Съхранени биле тайповата автономия и биле определени въпросите за мира и войната,земевладението,функциите и прерогативите на светската и военната власт.Именно това е периодът,в който чеченците се превръщат в единна нация - нохчи къам.Трите свещени реликви не биле точно създадени,а по-скоро пресъздадени по по-древни образци.


 

 

 

Котелът бил разрушен по заповед на имам Шамил в 1845 или 1846 година от неговите наиби – заместници от родовете Нашхо и Дишни.Между тези два рода започва вражда,която се преустановява едва 30-те години на 20 век.След разрушаването на котела,военния късмет напуснал чеченците и в армията на Шамил започват раздори,а след тях идва и поражението.

 

 

   Хрониката изчезва след сто години по време на депортацията в 1944 г. ,тъй като човекът съхраняващ я ,безследно изчезва заедно с реликвата,може би в безкрайните казахстански простори.Съдбата и е неизвестна,но от това време започват да се раждат чеченци,но само по име такива,но не и по дух.

 

 

Печатът все още се съхранява – в известно селище и семейство.Все още сакралната връзка с вечността е жива и надежда за ново възраждане – съществува.

 Такава е историята на знаменията на свещенните предмети – всеки може да вярва или не.За едни това е предсмъртна агония – за други родилните мъки на един нов народ.Народът – победител.

 

 

 

по Вахид Астамиров


~~~

Не можах да се сдържа,да не публикувам горният текст.Когато го четях най-разнообразни мисли изникваха в ума ми.Сякаш погледнах в огледало...Не знам дали българите са имали някога котел,и ако да кога са го загубили – навярно при приемане на нова религия,точно така като и имам Шамил твърдо утвърждавал шариата  сред чеченците. Напусна ли ни воинският късмет и единни ли сме в пространството ? Какво ни говорят знаменията – можем само да гадаем...Със сигурност може да кажем,че имаме препис от лист от изхубена хроника,с непонятни за нас думи,с отдавна изгубено значение. Почти мога да кажа,че връзката с предците ни е прекъсната или най-малко едва се държи на косъм.Печатът – печат  ли е или не,свещенна реликва или не  – отново пълно неведение и амнезия.Дали има надежда – не знам и за какво ни говорят тези знамения – за очакван естествен край или за ново рождение ? Ден последен –това ли е божията промисъл?

 

А може би решението е оставено на нас ....

                                                                                              




Тагове:   Котел,   хроника,   печат,   чеченци,


Гласувай:
10



Следващ постинг
Предишен постинг

1. iulii - Има
27.11.2011 15:23
нещо библейско в тази история..Мисля, че народите, както и отделния човек си имат своята съдба, своите възходи и падения. Може би пътя е обратен, загубили вярата в Бога, губим ( като народност) и всичко останало, територия, история... . А може би урока тук е, че Спасението не се постига народностно, семейно или расово. То е единствено и само личностно. Погледни около себе си. Сложи ръка на сърцето си , и кажи колко от хората именуващи се чеченци, имат правото да носят това име, защото аз като погледна , не виждам да са много хората, достойни да носят името Българин. Враговете, с които преди са се борели нашите предци на бойните полета, сега се раждат и живеят между нас.Те са в институциите, те са в училищата, те са в семействата ни, и не мисля, че нашата битка, която водим днес , е по-лесна от тази на предците ни. Не съм говорител на Бог, но не мисля, че в плановете му влиза спасението на целокупния Български( или друг ) народ, заедно с цялата паплач, нароила се между нас. Ако наистина е настъпило време разделно, трябва всеки от нас да открие печата, доказващ връзката му с Бога, и тогава на Създателя ще му е лесно да припознае своя народ, пръснат като зърна сред много плява.
цитирай
2. syrmaepon - @ iulii
28.11.2011 07:44
Благодаря за хубавия коментар... Да,може би Бог желае да възроди Духа Човечески във всеки в когото е възможно,в противен случай победата е за злото...
цитирай
3. iulii - Привет
28.11.2011 08:49
syrmaepon написа:
Благодаря за хубавия коментар... Да,може би Бог желае да възроди Духа Човечески във всеки в когото е възможно,в противен случай победата е за злото...

Стремя се да съм на нивото на статията (: .
Победата на Злото е невъзможна! Даже в случай на Апокалипсис(антропогенен или Божествен) ние отиваме да си почиваме сред Елисейските полета, а те остават да властват над една изпепелена Земя, и да празнуват една илюзорна победа!
цитирай
4. syrmaepon - Елисейските полета,
28.11.2011 12:44
за тях не знам,но чеченците вярват,че героите-воини отиват на едно място подобно на Валхала,за да си починат и отново се върнат за следващи битки до окончателна победа.. )))
цитирай
5. atil - Този, който ги е въвел тези символи е ...
28.11.2011 23:43
Този ,който ги е въвел тези символи е бил умен човек и е знаел какво прави. Ами има енергии в тези, някои му викат оренда и т.н. Има колективен дух, това нещо спортистите са го усещали не веднъж. При нас е било прекъсвано и възраждано, за последно при хайдути,харамии и енафските сдружения. В национален мащаб след отравянето на малолетния Коломан , този дух го няма над българите. А тия обичаи са били и при нас.Оня човек просто е установил нещо изпитано. А духа обръща внимание и на шаман и на поп и на ходжа , стига да има защо...Неотдавна качих на страниците се един документален филм , етнографски "Капанска сватба".Там има много запазени елементи и ритуали от старо време.
цитирай
6. audan - Аз съм оптимист
05.12.2011 22:36
... от това време започват да се раждат чеченци,но само по име такива,но не и по дух.


E-е-е, нищо не е безвъзвратно изгубено!
Та котелът е едва от XVI век., например. Значи винаги може да се създаде нов и народът пак да се обедини.

То е като с аристократите. Знаят си предците до ... първия, до т.нар. "Основател на рода", който е бил ... ами бил е обикновен селянин или гражданин! Да, но чрез делата си е направил промяна първо у себе си, а после и у обществото.
Сиреч ВСЕКИ от нас може да основе аристократичен род! ВСЕКИ!

Та ... надежда има! :)
цитирай
7. syrmaepon - и аз съм за надеждата )))
06.12.2011 08:01
но и древните образци трябва да са известни....
цитирай
8. lyuliak - Страхотна статия!
10.01.2012 12:34
Може би и нашият печат не е съвсем изгубен ... http://www.institutet-science.com/bg/introb.php
цитирай
9. lyuliak - А в тази книга
10.01.2012 12:39
http://www.book.store.bg/p44765/trakijskite-hroniki.html
се говори че траките са притежавали като свещен предмет самият Граал !
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: syrmaepon
Категория: Други
Прочетен: 1436501
Постинги: 614
Коментари: 2094
Гласове: 6229