Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Януари, 2019  
ПВСЧПСН
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Постинг
17.08.2018 15:40 - Има ли разлики между един Германец и един Славянин и кои са те
Автор: syrmaepon Категория: Забавление   
Прочетен: 1113 Коментари: 13 Гласове:
5

Последна промяна: 19.08.2018 13:10

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 или защо славяните се колонизират успешно.

След едно толкова дълго заглавие, читателят вероятно е объркан.

За какво ще иде реч тук?

   История, география, пак ли тая скучна генетика или пък тая всеобхващаща политика ?

  Е, в тая августовска жега, когато компютърът ми даже плаче за бира, за какво ще да е ?

  За спомени, естествено, господа и другарки, другари и госпожи. За времето, когато едно източно германско племе живееше в един блок със славянското море, преди Прехода или по библейски казано Изхода, когато славянското море се раздели на две и то без помощта на Мойсей.

   А пък и тази история с разликите е много трудна – все едно да търсиш разликата между Staropramen kultura и културите Sticke Alt и Doppelsticke Alt все става въпрос за производство на бира, но някакви разлики трябва да има.

                                       image

   Представете си група от 17 тъмни балкански субекти на възраст около 22 – 24 години, които в унисон с пълния идиотизъм решават да се поразходят до Немската Пуста, а именно Източен Берлин през 1988 г., нищо не подозиращи естествено за Великите Предстоящи Събития. Да живее тренът , както е казал нявга Бай Ганьо и ние като верни негови последователи, нарамили консерви и салам, потеглихме.

 

Първа разлика

   У нас, макар и не съвсем славяни, гости се посрещат с хляб и сол. На берлинската гара, първото нещо, което ми направи голямо впечатление беше наличието на душ-кабина и вана в санитарния възел – един душ да си вземеш тогава струваше 1 източна марка. За какво ни намекват прусаците / защото, това са именно те/ с подозрение си мислех. Че сме един мръсен и нечист народ? И тъй, в Немската Пуста, вместо с бира, посрещат със сапун и хавлия. Чистотата преди всичко. Кой би предположил, че десетилетия по-късно жената-фюрер ще изрече фразата „Заповядайте, ние ви очакваме!“ и още по-нечисти народи като море ще се излеят в Пустата. Дали им стигат хавлиите на берлинската гара? Носете си за всеки случай.


                                         ~~~
Карел: - Искам да вляза в Tagesbar да изпия няколко бири!
Ханс: - Първо изреди няколко интересни факти за производството на сапун.
Карел: - Стига, Ханс, аз не съм Соломон, а и ти не си Савската царица, искам да пия бира....
Ханс: - Тогава разкажи откъде дойдоха всички тези тъмни народи у нас.
Карел: - Имало един древен народ в Северна Сирия, чиито вождове се наричали Мъжете на Яхмад, които живеели в столицата Халпа. Веднъж при тях пристигнал арамеят Мохамед, който разобличил греховността на оргиастичните им ритуали и забранил употребата на бира. Оттогава тези клети мъже се скитат по света и търсят Градината на Алалах, където се намира Извора на щастието. Там те трябва да повдигнат Свещената Халпа и с възторжен вик „Ак-бар!“ , което на езика на техния народ означава „светло пиво“ , да се възнесат на едно по-добро място.
                                        ~~~                                   image


Втора разлика

   Опитвали ли сте немска мелба? А на картинка виждали ли сте ? От зеле и туршии определено не разбират, но мелбите им м..м..м.......Седим си в едно кафе и решаваме да опитаме мелбите. В Източната Пуста храната по правило тогава бе евтина , предполагам и в Западната също, и до сега. Така, че няма кой знае какъв икономически проблем за един студент, висящ на врата на родителите си да пробва една мелба. Но аз обичам шоколадовите. А немците имат навик да поливат другите си мелби с яйчен ликьор, а на мен не ми се нрави. Решавам да си поръчам шоколадова. Идва сервитьорът. И отказа да приеме само моята поръчка. Представяте ли си ? Защото мелбата била скъпа ????? Сервитьор отказва скъпа поръчка ?????? Обяснявам аз, че просто другите не ми харесват по вкус. Сервитьорът е непреклонен. И след като ми изчете строго конско, че струвала много пари, принудих се да ям това, което не ми харесва. Разбирам сервитьор да ме излъже в сметката – има икономическа логика. Но да ти забрани да ядеш любимата храна, защото щял си да нарушиш бюджета, и то не на Райха, а твоя собствен ??? Да се чудиш на какво се е крепяла икономиката на Източната Пуста.. Икономии??? Стига бе...Но пък става ясно, защо фюрерът е тъй сърдит и мисли само за Борбата / неговата/ - от недостиг на шоколад ще да е или пък постоянно лишаване на клетото дете от любимата му храна. А всички знаем какви бяха последствията....Не пестете шоколада родители!

                                          image


                                                ~~~
Карел: - Какво става, тръгваме ли си вече?
Ханс: -   Ти преизпълни средностатистическата европейска норма за потребление на бира за ден, не - даже за няколко дни
Карел: - И какво ще пия сега?
Ханс: -   Пий френско вино
Карел: - А френски коняк може ли?
Ханс: -   Как да ти донеса коняк, като ти изпиваш всичко и то няма време да отлежи, за да се превърне в коняк..
                                                  ~~~

                           imageТрета разлика

Тук ще стане въпрос за безрасъдни пътешествия. Немците винаги са страдали от недостиг на колонии, да се чудиш защо – море имат, макар и северно, кораби строят и прочие. Две войни започнаха по този повод. На тези размисли ме наведе срещата с трима пътници , с които пътувахме заедно в обратната посока. За нас към дома. За тях тримата - слънчево, горещо море. Двамата пътници бяха немци, до последно не разбрах от какъв пол са и то не заради несъществуващата още джендър култура. Просто така се бяха опаковали , че дори и очите им не видях. Чак накрая заподозрях, че са момче и момиче, вероятно двойка. По някакъв случай те се бяха прилепили към третия пътник – чех, и негласно го бяха определили за свой водач. Но вие ще кажете – ама те чехите не са баш славяни. Ами то нали за това я почнахме темата – има ли разлика или няма..
   Облеклото на немците беше следното – опаковани в анораци с вдигнати яки до носа, на гърба с онези големи раници, натоварени с одеала и всичко необходимо, висящи канчета и прочие – все едно, че настъпва краят на света. Раниците не ги свалиха от гърбовете си нито за миг. Когато се местехме в друг влак, чинно следваха водача си, влизаха в купето, постилаха вестник, сядаха с раници на гърба и мигом заспиваха. И през цялото време, две денонощия не промълвиха нито дума. Разговаряха си само с водача. Все едно, че изкачваха връх в Непал и животът им висеше на косъм. Подозирам, защо беше така. Пътят до Горещото Слънчево море е дълъг и все нечисти народи живеят между Пустата и него – то унгарци, то румънци. А на будапещенската гара какви апаши имаше....
   Чехът изглеждаше така: къси шорти и фанелка, джапанки, все едно, че е излязъл до магазина за бира. Носеше един сак, като за баня и той не изглеждаше пълен. Тъй де, човекът отива на баня. По-късно разбрах, че в сака има дънки, пуловер и някакви гуменки от онуй време. И чорапи. И толкоз. И една китара. А хавлия дали имаше не си спомням. Ами ще си съхне на плажа. Не го чух много да пее, но устата му не спря да мели. Поради различни обстоятелства, а най-вече, защото нашето пъ-тешествие приключваше, а неговото тепърва започваше, ние бяхме в крайно изнурено състояние и само ни се спеше, а той бодърстваше и искаше да си приказва с някого. Като прекосявахме Балкана с пътническия от Горна Оряховица, най-сетне му стана студено / беше месец май, не се подвеждайте по Горещото море / съблече се невинно по слипове насред купето, извади си втория кат дрехи и ги навлече. И после подремна за кратко и понеже беше двуметров екземпляр, краката му стърчаха до средата на купето.

   И тъй, гледах аз дремещите в купето чуждестранни гости и разсъждавах. Хубаво е да планираш, да предвидиш всички обстоятелства. Но къде остава авантюрата, къде е изненадата, която ще доведе до спомена? В немските очи срещата с други народи вероятно изглежда така – веднага трябва да се превърнат в немци: в Африка – немци, в Азия – немци, в Америка – немци. Работа, чистота, икономии, раз, два, три, раз, два, три. Пристигаш – веднага ставаш немец – къпеш се, ядеш не любима храна. Раз, два, три ..Протестираш – разстрел. Раз, два, три...Е не става така. По света за съжаление няма само немци. Има безброй нечисти народи, които крадат, лъжат и още какво ли не за да оцелеят. И после, за да покориш един народ не се иска само да пристигнеш с пушка или банка пари. Трябва да го убедиш в правотата на своя свят, трябва комуникация. Да не говорим, че може да се наложи да вземеш някой вреден обичай от него и край с чистотата....


                                  image


    Вероятно, там някъде далеч във времето, по време на онова, голямо преселение, славяните не са спирали да дрънкат глупости и да досаждат или пък са били нещо като куриери на тоя или оня кан, хан и каган. Към това, ако прибавим и любов към дребната търговийка, ето ти един неза-бележим, невинен способ, с който можеш да покориш света.

                                               ~~~
Бохумил: - Донесоха ли вече медовината ?
Кунимунд: - ........./ мълчи като ням/
Бохумил: - Разправят, че ичиргу боила се удавил в Тиса?
Кунимунд: - .........
Бохумил: - А кожените мехове с медовината дали са изплували?
Кунимунд: - ........
Бохумил: -. Не издържам вече, отивам до другия бряг на Тиса, да претърся брега , може да намеря някой мях...
Кунимунд: - Чакай, къде си мислиш, че отиваш...На другия бряг е вражеският лагер на аварския каган....Това е престъпление срещу кана!!! ... Или искаш главата ти да плува отделно от тялото?
                                              ~~~

Тук ще спрем за почивка - бирата свърши. А на читателите - славяни или германци - моля за прошка и 

                                      image
Гласувай:
5
01. leonleonovpom2 - Здравей, Сирма!
17.08.2018 19:46
В друг план ще погледна разликите, Сирма
В съвременен план са очевидни-хигиена, ред, сигурност, организация, всичко шест! При германците! Въпреки ,че като студент, беше в Прага , имам интересен случай! Бяхме се опарили с руския, но глупави, вместо да говорим на Български, мъчехме се на немски
Един чех зад мен присмехулно каза по наш адрес-Немецкие свини!
Имам особено мнение за славяните Според мен това са наследници на траките Но да приемем ,че са били славяни в античността
В тази античност римляните са считали за варвари... германците? Че не подлежат на цивилизация
Сбъркали са, поне в това!
За колониите, Германия късно се е обединила преди това отделните германски държави враждуват помежду си или воюват с Австро-Унгария И когато са се усетили-свободна е била Танзания, Папуа и Нова Гвинея, да и Намибия и някои други, не носещи печалба територии Това е причината за войните-търсене на суровини и на евтинва работна сила
Така наречените славяни са понесли удари от изток-на османлиите и татарите Това ги е върнало в каменната ера
Генетически сме еднакви-някои от днешните германци са били на нашите земи-спорните готи-гети, да не говорим за келтите
цитирай
2. syrmaepon - Да, интересен спомен, Леон. Моите ...
18.08.2018 12:11
Да, интересен спомен, Леон. Моите спомени и представи обаче са малко по-различни. Разбира се не трябва да забравяме Втората световна и това, че чехите също са страдали и са имали антифашиска съпротива. Не съм сигурна дали ще продължа темата в друг пост, но самите "немци" са различни и имат различно отношение между себе си. Например саксонците не обичат прусаците / берлинчани/. Така са се разкривали пред мен, което разбира се далеч не обхваща целия проблем.

Постът е хумористичен и не цели отричане или потвърждаване на нечия теза, освен че си правя майтап с археол. култури, които изглеждат за обикновени лаици като нас неразличими.

За мен славяните като нрав се покриват с чешко-словашките ми впечатления : словесни т.е. "постоянно дърдорещи небивалици" и нелоялни към която и да било държава по един инфантилен, невинен начин.
цитирай
3. leonleonovpom2 - Здравей, Сирма!
18.08.2018 14:06
Впрочем между чехите имам истински приятели!
В това отношение ни превъзхождат Да не забравяме, че след Освободителната война, много чехи са се озовали в България, да помагат за установяване на държавността и да градят икономиката ни!Иречек е един от тях!
Пристигнахме в Прага в полунощ Трябваше да преспим в посолството ни, да разгледаме града и след три дни да продължим към Германия Такава беше програмата Нямахме чешки крони Нямаше и откъде да купим! Посолството се оказа ,че е далече от гарата Качихме се в трамвая Обяснихме на кондукторката проблема ни на руски! Тя отиде при ватмана Но той гневно ни нареди да слизаме Разправяхме се на руски, но при слизането, вече на Български им казахме, че по грозен начин се отплащат за гостоприемството ни на Слънчев бряг! Докато се консултирахме, как да намерим посолството-оказа се ,че трябва да тръгнем по линията, видяхме, че трамваят не тръгва и там нещо се карат. Ние потеглихме Скоро трамваят ни настигна, спря и ватманът, след като се извини, ни покани да се качим! Помислил ни за руснаци, не разбрал ,че сме Българи! Споменът за " Пражката пролет" беше още свеж !
Но демонстрирахме характер! Благодарихме, но отказахме да се качих Искахме да се запознаем с нощна Прага пешком, с багажа!
След това внимавахме Казвахме, че сме Бълтари първо И усмивката разцъвтяваше, когато човекът отсреща, мислейки ни за руснаци, разбираше ,че сме Българи!.....

На нашия брат, славянина, интересът клати феса!
Ако има интерес от тебе ,ще те обгради с внимание, ако не- няма и да те погледне, а ако преди това ти е бил приятел- няма и да си мръдне пръста дори!
Но няма да тръгне и злонамерено да ти вреди, както нас Просто ще те забрави И нешо положително Ако се наложи да каже нещо за тебе, в смисъл на познат, ще те спомене само с добро!

Хубав ден!
цитирай
4. barin - Здравей, Сирма. Има разлики в се...
18.08.2018 14:19
Здравей, Сирма. Има разлики в сегашните славяни и германци. Тези, които спадат към славяните отпреди са група народи, по-късно наречени с името славяни. Те мисля, че се разделят от маджарите, а германците приветстват това, дори отначало им помагат. Те, както и франките не искат да има голяма държава на изток от еднородни и близки племена, наречени славяни. По отношение на реда, изпълнителността, хигиената има разлика. Българите не сме славяни и не влизаме в тази група, но изоставаме по други показатели.
Поздрави!
цитирай
5. syrmaepon - След това внимавахме Казвахме, че сме Бълтари първо - Да това е особено наложително !!!))))
18.08.2018 16:21
leonleonovpom2 написа:
Впрочем между чехите имам истински приятели!
В това отношение ни превъзхождат Да не забравяме, че след Освободителната война, много чехи са се озовали в България, да помагат за установяване на държавността и да градят икономиката ни!Иречек е един от тях!
Пристигнахме в Прага в полунощ Трябваше да преспим в посолството ни, да разгледаме града и след три дни да продължим към Германия Такава беше програмата Нямахме чешки крони Нямаше и откъде да купим! Посолството се оказа ,че е далече от гарата Качихме се в трамвая Обяснихме на кондукторката проблема ни на руски! Тя отиде при ватмана Но той гневно ни нареди да слизаме Разправяхме се на руски, но при слизането, вече на Български им казахме, че по грозен начин се отплащат за гостоприемството ни на Слънчев бряг! Докато се консултирахме, как да намерим посолството-оказа се ,че трябва да тръгнем по линията, видяхме, че трамваят не тръгва и там нещо се карат. Ние потеглихме Скоро трамваят ни настигна, спря и ватманът, след като се извини, ни покани да се качим! Помислил ни за руснаци, не разбрал ,че сме Българи! Споменът за " Пражката пролет" беше още свеж !
Но демонстрирахме характер! Благодарихме, но отказахме да се качих Искахме да се запознаем с нощна Прага пешком, с багажа!
След това внимавахме Казвахме, че сме Бълтари първо И усмивката разцъвтяваше, когато човекът отсреща, мислейки ни за руснаци, разбираше ,че сме Българи!.....

На нашия брат, славянина, интересът клати феса!
Ако има интерес от тебе ,ще те обгради с внимание, ако не- няма и да те погледне, а ако преди това ти е бил приятел- няма и да си мръдне пръста дори!
Но няма да тръгне и злонамерено да ти вреди, както нас Просто ще те забрави И нешо положително Ако се наложи да каже нещо за тебе, в смисъл на познат, ще те спомене само с добро!

Хубав ден!

цитирай
6. syrmaepon - Да, като цяло много народи ползват славяните като втора ръка народ. Но то е благодарение на самите славяни
18.08.2018 16:23
barin написа:
Здравей, Сирма. Има разлики в сегашните славяни и германци. Тези, които спадат към славяните отпреди са група народи, по-късно наречени с името славяни. Те мисля, че се разделят от маджарите, а германците приветстват това, дори отначало им помагат. Те, както и франките не искат да има голяма държава на изток от еднородни и близки племена, наречени славяни. По отношение на реда, изпълнителността, хигиената има разлика. Българите не сме славяни и не влизаме в тази група, но изоставаме по други показатели.
Поздрави!Създават своите държави последни, защото в противен случай просто нямаше да има славяни.
цитирай
7. germantiger - :)
18.08.2018 21:00
За хумора чат-пат добре

Иначе сериозно - тия днес не са германци

Германци са били ония векове при курфюрстите в културата, при железния канцлер с държавнбостта и при Хитлер с армията

тия днес повтарям не са германци - те са духовни травестити повечето

...

Германия никога НЕ се е вълнувала от колониии

Двете световни войни бяха с цел мор в германията, русията и европата

Икономиката дори е на заден план за тези, които проектираха двете свеотвни войни и тези които ги проектираха НЕ са известните ни исторически личности
цитирай
8. syrmaepon - Е, сериозни ми немецо, досущ си като тук цитирания Кунимунд - само тъга и депресия отварят сърцето ти
19.08.2018 13:14
germantiger написа:
За хумора чат-пат добре

Иначе сериозно - тия днес не са германци

Германци са били ония векове при курфюрстите в културата, при железния канцлер с държавнбостта и при Хитлер с армията

тия днес повтарям не са германци - те са духовни травестити повечето

...

Германия никога НЕ се е вълнувала от колониии

Двете световни войни бяха с цел мор в германията, русията и европата

Икономиката дори е на заден план за тези, които проектираха двете свеотвни войни и тези които ги проектираха НЕ са известните ни исторически личности


Отидоха в близкото кафене на квартала,
внимаваха чашите си да не разлеят.
Вечерта ги завари с уста онемяла.
Седяха сами, а луната бе цяла,
и просто не можеха да го проумеят.
цитирай
9. syrmaepon - И малко за свръзките :
19.08.2018 13:27
"Препоръча ви господин фелдкурат Кац и аз бих искал да не го изложите. Имал съм досега цяла дузина свръзки и никоя не се задържа дълго при мен. Предупреждавам ви, че съм строг и наказвам най-сурово всяка подлост и лъжа. Искам да говорите винаги истината и да изпълнявате безропотно всичките ми заповеди. Като кажа: „Удавете се“, вие трябва да се удавите, даже и да не ви се иска. Какво гледате нататък? ......

- Гледам харцкото канарче, господин поручик. .....
- Господин фелдкуратът ви препоръча като голям дръвник и, струва ми се, не е сгрешил.

— Тъй вярно, господин поручик, господин фелдкуратът наистина не е сгрешил"
цитирай
10. shtaparov - Основната разлика е тази, че ...
29.08.2018 02:13
Основната разлика е тази,че "германеца" е член на келтско племе а "славянина"- на Българско. Основната им прилика е в това,че "германеца" не е германец,понеже е дойчовец,немец и алеман а "славянина" не е славянин,понеже е Скитски склавин т.е.- Памирски Българин.
цитирай
11. syrmaepon - Ей, толкова сериозно сте приели Борбата, че една бира, гарнирана с хумор не може да изпиете Памирски трако-българи )))))
29.08.2018 15:15
shtaparov написа:
Основната разлика е тази,че "германеца" е член на келтско племе а "славянина"- на Българско. Основната им прилика е в това,че "германеца" не е германец,понеже е дойчовец,немец и алеман а "славянина" не е славянин,понеже е Скитски склавин т.е.- Памирски Българин.

цитирай
12. nkf - Разлика между немец и "сла...
14.09.2018 10:55
Разлика между немец и "славянин" не може да има, тъй като второто е просто литературен образ; кабинетен етнос; една фикция и нищо повече. :) За мелбите им не знам, ама бирата им е хубава, определено. Има и хубави германки, при това доста, макар и рядко срещани, иначе често срещания тип /поне сред немските туристи тук/ е под всякаква критика - физически боклук е /а вероятно и духовен, ако съдим по съдържанието според формата/ и спада в групата под-под-човек. Иначе за славянска бира не съм чувал, а и не съм пил; жива славянка или славянин все още не съм видял, пък аз доста народи съм виждал и с доста съм контактувал... Само славяните нещо ми се изплъзват. Ето на - чета за тях, слушам - даже и култура имали - на милиони години, дори, били, ама славянин ТЦ, няма и няма.
цитирай
13. syrmaepon - А-а-а св.Методий е познавал такива, все пак има глаголица...
15.09.2018 13:33
nkf написа:
Разлика между немец и "славянин" не може да има, тъй като второто е просто литературен образ; кабинетен етнос; една фикция и нищо повече. :) За мелбите им не знам, ама бирата им е хубава, определено. Има и хубави германки, при това доста, макар и рядко срещани, иначе често срещания тип /поне сред немските туристи тук/ е под всякаква критика - физически боклук е /а вероятно и духовен, ако съдим по съдържанието според формата/ и спада в групата под-под-човек. Иначе за славянска бира не съм чувал, а и не съм пил; жива славянка или славянин все още не съм видял, пък аз доста народи съм виждал и с доста съм контактувал... Само славяните нещо ми се изплъзват. Ето на - чета за тях, слушам - даже и култура имали - на милиони години, дори, били, ама славянин ТЦ, няма и няма.Един немски професор, не му помня името, беше казал, че народът всичко може да промени - името си, езика си, религията си, но манталитетът - никога. Така, че това е пост за разликите в манталитета, защото аз твърдя, че има такива/ А щом има разлики в манталитета.......
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: syrmaepon
Категория: Други
Прочетен: 738099
Постинги: 291
Коментари: 1183
Гласове: 4564