Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
04.06.2013 11:43 - Хаплогрупа G Y-DNA
Автор: syrmaepon Категория: История   
Прочетен: 7200 Коментари: 12 Гласове:
7

Последна промяна: 06.06.2013 09:03

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Хаплогрупа G се смята, че е възникнала около Близкия изток по време на късния палеолит, вероятно още преди 30000 години. По това време хората са били ловци-събирачи, и в повечето случаи живеят в малки номадски или полуномадски племена. Членовете на тази хаплогрупа изглежда са били тясно свързани с развитието на селското стопанство в началото на района Levant  от Плодородния полумесец, като се започне 11500 години преди настоящето. Досега има Y-ДНК анализ от само четири неолитни култури (LBK в Германия, Remedello в Италия и Cardium Pottery в Югозападна Франция и Испания), както и всички сайтове, дава G2A от  частни лица, което е най-силното доказателство, че в момента земеделието е развито и   се разпространява от членове на хаплогрупа G.

 

Досега единствените хора G2A отрицателни за субклади надолу по веригата на P15 или L149.1  са от региона на Южен Кавказ. Най-високо генетичното разнообразие в рамките на хаплогрупа G е намерена между Леванта и Кавказ, още един добър показател за региона от който  произхожда хаплогрупата. Смята се, че ранните неолитни фермери се разпространи от Леванта на запад до Мала Азия и Европа, на изток към Месопотамия и Южна Азия, и на юг до Арабския полуостров и Северна и Източна Африка. Опитомяването на кози и крави първото се състояло в планинския район на Източен Анадол, включително Кавказ и Zagros. Това ше бъде вероятно, когато корените на хаплогрупа G2A (и може би на всички хаплогрупа G) могат да бъдат намерени.

 

Днес хаплогрупа G е намерена по целия път от Западна Европа и северозападната част на Африка до Централна Азия, Индия и Източна Африка, въпреки че навсякъде при ниски честоти (обикновено между 1 и 10% от населението). Единствените изключения са Кавказкия регион и Сардиния, където честоти обикновено варират от 15% до 30%.

Повечето европейци принадлежат на G2A , по-специално до-L141.1 G2A (или на  G2A-M406). Всички G2b (L72, по-рано G2C) европейци са Ашкенази евреи. G2b също така е установено около Афганистан, вероятно като издънка на земеделските производители  от Леванта.

 

Хаплогрупа G1 се намира предимно в Иран, но се среща и в Levant, сред евреите Ашкенази и Централна Азия (особено в Казахстан).

G2A прави  5 до 10% от населението на Средиземноморска Европа, но е доста рядко в Северна Европа. Единственото място, където хаплогрупа G2 над 10% от населението в Европа са Кантабрия, Switzerland, Тирол, Южен централен регион на Италия , Сардиния, Северна Гърция (Тесалия) и Крит - всички планински и относително изолирани региони.

 

Има няколко теории за произхода на G2A в Европа.

Планински овчари от неолита

Хронологично, първата хипотеза е,че преди неолита фермери и пастири от Анадола мигрира към Европа преди между 9000 и 6000 години. При този сценарий кавказките мигранти биха донесли със себе си овце и кози, които са били опитомени на юг от Кавказ  12 хиляди години назад. Това би обяснило защо хаплогрупа G е по-често в планинските райони, било то в Европа или в Азия.

 

 

Географската непрекъснатост на G2A от Анадола към Тесалия до италианския полуостров, Сардиния, Южен централен регион на Франция и Iberia вече предполагат, че G2A може да бъде свързан към  Cardium Pottery култура (5000-1500 г. пр.н.е.).  ДНК тестове, проведени върху скелети от  LBK в Германия,  Cardium  Pottery в Южна Франция (Лангедок-Roussilon), както и в Испания потвърдиха, че неолитни фермери в Европа принадлежат преди всичко  към хаплогрупа G2A.

 

Днес G2A се съдържа главно в планинските райони на Европа, например, Кантабрия (над 10%) в северната част на Испания, Швейцария (10%), Австрия (8%), Оверн (8%) в централната част на Франция, в планинските части на Бохемия (от 5 до 10%) и Уелс (4%). То може да бъде, защото кавказките фермери търсят  хълмист терен подобен на оригиналния си в родината, може би много подходящи за отглеждане на кози. Но  е по-вероятно, че G2A фермери са  избягали през бронзовата епоха от нашественици, като индо-европейци и са намерили убежище в планините.

 

G2A-P303, индо-европейския клон на G2A

Предполагаемата родината на R1b1b и прото-индоевропейци  се очаква да бъде в северната част на Анадола и / или Северен Кавказ. В Кавказ  е гореща точка на хаплогрупа G. Поради това, че е напълно възможно, че една малка част от кавказките мъже, принадлежащи към хаплогрупа G (а може също J2B) да  интегрира R1b общност, която прекосява Кавказ и се установява в северните и източните брегове на Черно море някъде между 7000 и 5000 г. пр. Хр. Тези, Прото-индоевропейци  биха могли да  принадлежат и  еволюират до R1b1b2a1 и G2A-P303 (G2a1c2a, по-рано известен като G2a3b1a), преди тяхното епично завладяване на Европа,което започва плахо на Балканите около 4000 г. пр.н.е. и завършва, до атлантическия край от Iberia на British Isles , около 2000 г. пр. Хр. Противоположно на други клонове на G2A, които са по-разпространени в планинските райони, G2A-P303 е намерена  в цяла Европа, дори и в Скандинавия и Русия. По-важното е, че G2A-P303,  се намира в Индия, особено сред по-горни касти. Обединеното  присъствие на G2A-P303 в цяла Европа и Индия е много силен аргумент в полза на индо-европейски произход. Възрастта на  G2A-P303 също съвпада с времето на индо-европейската експанзия през бронзовата епоха.

 


. Миграцията в рамките на Римската империя вероятно е допринесла за умерено нарастване на G2A на север в Галия и Британия, наистина, честотата на хаплогрупа G намалява с разстоянието от границите на Римската империя. Хаплогрупа G е изключително рядка в скандинавските и балтийските страни в днешно време, независимо от факта, че селското стопанство достигна тези региони, по същото време, както е във Великобритания или Ирландия. Това може да е просто съвпадение, защото гористите низини на Северна Германия, Полша и Северна Европа се случи да бъдат бедна на метали и не са привлекли представителите на бронзовата епоха  от Кавказ. В North-East Europe също е доста малка честотата на R1b, което допълнително засилва връзката между двете хаплогрупи.

 

Скити  G1 ?

Хаплогрупа G1 в Южна и Централна Азия е клон на хаплогрупа G. Докато G2A  мигрирали на запад до Мала Азия и Европа в периода на неолита, техните братовчеди G1 мигрирали на изток към Персия и Индия. Само много редки случаи на G1 са били открити в Европа, включително и във Великобритания, Германия, както и повечето от Южна, Централна и Източна Европа. Как тези G1 са стигнали там?.

 

Централна Азия е зона,в която се срещат и сливат южните G1 и J2 родословия с родословията на  северните R1a през бронзовата и желязната епоха . Нови хибридни народи са се образували, като скити, които някога контролирали империя, варираща от северен Пакистан до Синцзян и  Украйна. Римляните  наемат скитски или сарматски конници в техните легиони. Според Скот Литълтън C. в книгата си "От Скития до Камелот", няколко рицари на Кръглата маса са от скитски произход, и легендата за Светия Граал произхожда от древна Скития. Тази хипотеза също е взета във филма от 2004 г. King Arthur, който се свързва с пристигането на Scytho-римската кавалерия във Великобритания. Въпреки това, скитите са степни хора, по-вероятно да принадлежат към хаплогрупа R1a. Ако някои от тях  принадлежат към G, те вероятно са G1 не G2A. Това би обяснило разпръснати случаи на G1 в Северозападния регион на Европа. Все пак. G2a1b1 (M286), който също така е установено във Великобритания и Анадола , е друг потенциален кандидат.

 

 





Гласувай:
7



1. pioneer - Аз мога да кажа само едно, персия...
04.06.2013 12:16
Аз мога да кажа само едно, персиянките чувствам много близки, същите са с македонките. За нито едни други не съм помислил така.
цитирай
2. pvdaskalov - Постингът е строго научен.
04.06.2013 20:16
Кой ще съпостави тези данни с твърденията на колегите великотракобългарски блогъри?
Поздравления за сравнително ясното изложение на толкова сложна материя.
цитирай
3. syrmaepon - Там е въпросът, че тези хаплогрупи ...
04.06.2013 20:19
Там е въпросът,че тези хаплогрупи са Y,а не mDNA и говорят повече за мъжките миграции

pioneer написа:
Аз мога да кажа само едно, персиянките чувствам много близки, същите са с македонките. За нито едни други не съм помислил така.


Аз пък от тези никаква разлика с нас или почти никаква не виждам ))))))

http://www.youtube.com/watch?v=8RPPeQuSm-w

http://www.youtube.com/watch?v=Ki2xPxjZUyE

цитирай
4. syrmaepon - Дори и тези данни са все още първоначални.Вероятно тепърва хипотезите ще се изясняват
04.06.2013 20:28
pvdaskalov написа:
Кой ще съпостави тези данни с твърденията на колегите великотракобългарски блогъри?
Поздравления за сравнително ясното изложение на толкова сложна материя.


Благодаря за коментара !
цитирай
5. leonleonovpom - За Даскалов
05.06.2013 13:40
Не знам съм кой съм причислен, но според мен тази категория велико и т. н. е неправилно определена. В съшността на тезата й е залегнало твърдението, че траките са основен фактор във формирането на българската нация
Дори и самият Хитлер в частни разговори се присмива на Химлер и не вярва в чистотата на немската нация.
Сирма с процентите доказва именно това,че няма чиста нация. Ако даде данни от Кавказ, те пък ше са доказателство за фактор от Европа. В края на краищата от изключителна важност е и самоопределението. Набило ми се е в съзнанието написаното от френски автор, участник в кръстоносните походи. на въпроса му към печенег от пернишко село - какъв е, той тупайки се по косматите гърди отговоря-Булгар
Така, че тези проценти дават движението на Адам и Ева по широкия свят, но трудно могат да се ползват за етносни различия
цитирай
6. leonleonovpom - Към Сирма
05.06.2013 13:51
Сирма, преди време пътувах и разговарях със специалист в генетиката. Запомних думите, но тогава не им отдадох нужното значение. Беше ми казано във връзка, че и аз съм от Черноморието,че хората със сини очи/ в моя род преобладават/ са се получили при генна мутация в черноморския басеин. По-късно ,замисляйки се видях резон Не съм виждал чист индианец, негър ,абориген, дори арабин синеок, въпреки, че са шетали в района
Тук е според мен рационалното зърно, ако това е така. Според мене е добре да провериш това твърдение, аз мога само като ехо да повтарям чутото. И все пак то никак не е лишено от основание. Преди 10-ина хиляди години е бил потопът, може той да е инициирал тази мутация. Потопът в Черно море, което е било езеро дотогава
цитирай
7. leonleonovpom - Извинявам се за поредицата, въп...
05.06.2013 15:15
Извинявам се за поредицата, въпросът ми е адресиран отново съм уважавания Даскалов, но все пак лимитира с темата.
Понеже много историци се мъчат да наложат/ а и са успяли да го направят /твърдението, че траките не участват във формирането на нашата нация, споделя ли той подобно твърдение.
Това ,което казвам не е голословно, големият апологет на всичко гръцко -наш Аристотел го размахва като продукт на всички БГ посолства на света и доволно се присмива, най-вече за това, че сме дошляци, един вид копанари.
И тук има историци, не знам какви документи и извори използват, може би антично преброяване, твърдят ,че например в Добруджа няма и един трак. Божидар Димитров твърди, чувал съм му коментари, че траките измрели от чума.
И най-тежките чумни епидемии в Западна Европа са отнасяли 30 -60 % от населението, но никога 100 %
Та , траките имат или не участие в етногенезиса Български? И за Сирма е този въпрос.
Питаше ме навремето за тезата ми що е трак. Според мен въпрос с изместен център на тежестта-по-важно е дали тези, които гърците са нарекли траки, както ние сме нарекли германците немци, дали участват във формирането на нацията ни
цитирай
8. pioneer - свтетот днес е фокусиран на войната ...
05.06.2013 18:12
свтетот днес е фокусиран на войната да се вземе, че по-голямото парче от корпоративната торта. Индийци, китайци, бразилци, мексиканци, турци и много други здрави нации.
Който не участва във войната нека си брой козите и овците.
цитирай
9. syrmaepon - Благодаря за съпричастието към темата
06.06.2013 08:55
leonleonovpom написа:
Сирма, преди време пътувах и разговарях със специалист в генетиката. Запомних думите, но тогава не им отдадох нужното значение. Беше ми казано във връзка, че и аз съм от Черноморието,че хората със сини очи/ в моя род преобладават/ са се получили при генна мутация в черноморския басеин. По-късно ,замисляйки се видях резон Не съм виждал чист индианец, негър ,абориген, дори арабин синеок, въпреки, че са шетали в района
Тук е според мен рационалното зърно, ако това е така. Според мене е добре да провериш това твърдение, аз мога само като ехо да повтарям чутото. И все пак то никак не е лишено от основание. Преди 10-ина хиляди години е бил потопът, може той да е инициирал тази мутация. Потопът в Черно море, което е било езеро дотогава


Не мисля,че винаги историците са отричали факторът траки,аз например в училище съм учила ,че днешните българи са микс от траки,славяни и българи.Грешката според мен на въпросните тракофили е ,че те смятат,че българите на Аспарух не са идвали от никъде и те самите са траки и че,траките са говорели славянски език.Тоест траки и славяни са едно и също нещо.Генитиката засега показа малък процент славянски гени,ако въобще можем все още правилно да правим изводи.
Това,което исках да покажа с постът и не само този е откъде са дошли тези древни племана на балканите и че има територии,където процентът е по-висок отколкото при нас.Който иска може да си направи изводите )
цитирай
10. syrmaepon - Да така е .Но българите пък и балканските народи е хубаво да покажат,че политиката няма място в историята поне в древната
06.06.2013 08:58
pioneer написа:
свтетот днес е фокусиран на войната да се вземе, че по-голямото парче от корпоративната торта. Индийци, китайци, бразилци, мексиканци, турци и много други здрави нации.
Който не участва във войната нека си брой козите и овците.


Да си почитаме всички и общите и различните предци и поне в миналото да настане мир.)))
цитирай
11. leonleonovpom - Сирма, материалът ти е безспорно ...
07.06.2013 20:50
Сирма, материалът ти е безспорно интересен.
Но както ти казах, той показва движението на Адам и Ева/ по Земята/ , а не на нации. Това са го разбрали и казионните историци у нас и затова те изключват траките от схемата-били измрели, изтребени или от чума. Такъв документ размахва и наш Аристотел.Това твърди и № 1 Б.Д., професорът
Интересното е, че този логически извод, за съвместимост, най вече езикова между славяни, които и да са те и прабългари прави и академик Державин. Иначе ,повярвай ми ,това ,което е станало, какго е описано ,щеше да го има в 1001 нощ описано. Струва ми се, че липсва там и то с основание
Поздрави!
цитирай
12. syrmaepon - Самосъзнанието изчезва, но ген...
15.06.2013 09:06
Самосъзнанието изчезва,но генетически по приспособените популации оцеляват,това показват тези изследвания.Дори траките не като съвкупност не могат да принадлежат само на една хаплогрупа.То всъщност траки е някакво измислено сборно име на племената на север от елините,които имат различна култура от тях.Що се отнася до езиците,според мен те се променят и развиват по различна логика,племената съжителстват обменят предмети,идеи и култура,така,че заемки много.Съвместимост е едно,а пълно съвпадение - друго ) Българската граматика е доста по различна.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: syrmaepon
Категория: Други
Прочетен: 1466613
Постинги: 651
Коментари: 2196
Гласове: 6311