Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
22.05.2011 10:51 - Карачай през 19 век
Автор: syrmaepon Категория: История   
Прочетен: 2783 Коментари: 4 Гласове:
4

Последна промяна: 20.06.2011 11:31

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
До отмяната на крепостничеството 1868г  карачаевското общество се деляло на следните съсловия.

 

1.Аристокрация – аксюек – бяла кост.Биле наричани бии или таубии – планински князе.Разновидност на князете биле така наречените чанка,имащи полукняжески произход.Към 1867г князете наброявали 284 човека,чанка – 255,общо – 3,7% от населението на Карачай.

 

2.Свободни собственици – уздени.Те също били няколко разновидности.Сырма-уздените/ първостепенни или големи/ биле полуфеодали,които носели постоянна военна служба по границите,кара-уздени – обикновени уздени,азати – освободени от крепостничество и добили пълна свобода.Сырма-уздени биле само няколко фамилии,а общо всички уздените съставлявали 80,6% от населението.

 

 

3.Зависимо население представлявали крепостни – джоллу къул и патриархални роби – башсыз къул.В 1867г крепостните биле 12,4%,а робите 3,3% от населението.


image
Женски костюм - карачаевката  Хона Байрамкулова

Свободните селяни изпълнявали редица задължителни дейности в полза на князете.Имали юридическа свобода и князете нямали право да посягат на личността и имотите им.Адетите предписвали,че князете са длъжни да защитават и покровителстват уздените.Князете отдавали в узденските семейства своите деца за възпитание,което е характерно за кавказките обичаи и се нарича аталичество.Въпросите на обществата се разрешавали на народно събрание – тёре,но делата на князете се разглеждали на обособено бий тёре.Било забранено на князете да встъпват в брачни отношения с уздените,но често князете имали потомство със смесен произход – така наречените чанка.До революцията в 1917г князете биле най-големите земевладелци в Карачай.

image
дворът на Ожай Байрамкулов в селището Верхне-Тебердинско

 

Крепостните селяни имали свое стопанство,земен участък,оръдия на труда като наематели.Своите задължения те изпълнявали на базата на словесен договор пред свидетели.Крепостните имали лични свободи/за разлика от тези в Русия/ и можели да встъпват в брак по своя воля.Владетелят им нямал право при продажба да разделя семейството.Робите нямали никакви права.Основен източник за попълване на зависимо население било придобиване на пленници при набези в съседни общества,покупка и естествено възпроизводство..Има данни за това че някои свободни общинници след извършване на престъпление биле обръщани в крепостничество.

image
жилищен интериор



image
вълнен килим - ала кийиз

 

Отмяната на крепостничеството достигнало Кавказ по-късно.На 30.04.1868г цар Александър II одобрил  "Правила по освобождению зависимых сословий в
горских племенах Кавказа". И освобождаването трябвало да завърши до 01.11.1868г.В Карачай биле освободени общо 2462 души.

 

Карачаевци имали своя писменост създадена на основата на арабското писмо.В Карт-Джурт е намерен епиграфически паметник  от 1625г с текст на арабски и старокарачаевски език.От 17 век карачаевци използвали в дипломатическите отношения руски език и писменост с помощта на преводачи.

Карачаевските мули се обучавали в духовни училища в Дагестан,Крим и Турция.Съществували аулни духовни училища мезирте или мектаби.Чак след половин век от присъединяването на Карачай към Русия се открива първото светско училище с петгодишно обучение,а в началото на 20в със седемгодишно обучение.

Голям принос за просвещението на своя народ в периода 1889 – 1910г има художникът и поетът Ислам Крымшамхалов.Той съдействал за откриването на нови училища и фелдшерски пунктове.Опитва се да организира в Теберда животновъдна ферма за подобряване на породите и прилагане на съвремено производство на млечни продукти.Други просветители от този период са Умар Алиев,Ислам Хубиев,а също и руските учители Мойсей Алейников,Николай Кириченко,Владимир Витковски и др.

Източник :

 

http://real-alania.narod.ru/

http://karachays.fb5.ru



Гласувай:
4



1. atil - Интересно. . . !Те и другите които не ...
22.05.2011 23:35
Интересно...!Те и другите които не са били планински пак са били бии или баи.Родови или племенни князе.Оттова и нашето - баил(боил).Мурад Аджи който е кумик беше написал пък за адетите(обичайното право).И там видях много общи неща с нашите адети и неписани правила.
цитирай
2. syrmaepon - Така е -
23.05.2011 08:10
кумиките и останалите кавказки етноси съхраняват чак до 19 в. много от обичайното право такова каквото е било до приемането на мюсюлманска или християнска религия.
Тук също можете да прочетете за някои кавказки обичаи
http://syrmaepon84.blogspot.com/
цитирай
3. atil - Благодаря!Искам да споделя, че ...
23.05.2011 23:18
Благодаря!Искам да споделя,че когато на 21 г.възраст попаднах на територията на бившия СССР,хората бяха наясно с менгрели,мишари и т.н. и ги свързваха с нас,когато разберяха ,че съм българин.А аз нищо не знаех.В едно забутано село една бабка която не разбра от коя България съм,обясняваше на съседката си че:"До Монголия все било български планини..."По-късно ми излезе прякор - "абрек",но и това дълго време не го знаех какво е.Веднъж когато пътувах с елекричката от Курск за Белгород попаднах в един вагон с един клас ученици от Татарстан.Когато разбраха ,че съм българин всички погледи се приковаха в мен и така си останаха докато учителката не им направи забележка ,като съучастнически ми се усмихваше...тия хора или поне част от тях винаги са имали българско самосъзнание!Затова по-късно и до днес с такава фанатична и необяснима за някои убеденост тръгнах да популяризирам малко известните факти от нашата история,бит и култура.
цитирай
4. syrmaepon - За кавказките етноси у нас също м...
24.05.2011 08:31
За кавказките етноси у нас също малко е известно,а е интересно да се научи повече ) .По моите впечатления,като обичаи и донякъде по манталитет има много общо между нас и тях.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: syrmaepon
Категория: Други
Прочетен: 1465442
Постинги: 651
Коментари: 2191
Гласове: 6310