Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
14.04.2011 09:08 - Египет,пелазги и малко лезги лингвистика
Автор: syrmaepon Категория: История   
Прочетен: 6943 Коментари: 8 Гласове:
12

Последна промяна: 14.04.2011 10:15


 

- това може да е интересно за d3bep

 

 

И тъй както стана вече ясно,болестта ми се засилва :) и ровенето из кавказките дебри продължава,реших тук да напиша няколко реда за лезги лингвистиката.За сведение на българските търсачи на пелазго-египетските връзки / и има ли тя общо със нас / търсенето приключи.Със сигурност мога да обявя – всички мисловни пътешествия минават през Кавказ или по-точно през нахо-дагестанските езици.За потвърждение ще приведа тук само малка част от прочетеното в Древние лезгины. История. Топонимия. Племена. География расселения (Р.Р. Бабаев)

Ето някои предполагаеми паралели между лезгинския език и египетски топоними.Първото предложение е за самото име Египет,близко до лезгинското Егъипад – неизвестна страна.Арменския учен Капанянц съобщава за село Египатруш,където руш на лезгински означава дъщеря,девойка. Град Аварис, (съвр. арабско име Тел ед-Даб`а) е древна столица на династията на хиксосите в историята на Египет.На лезгински думата авари означава биволче,което може би в бъдеще ,ще се превърне в келгамиш – бивол – символ на необузданата сила.Още съществува лезгинска дума аваран,означаваща – добър,качествен,издръжлив,благоустроен.

Пелусий. е крепостен град с живописна история, който в миналото е играел ролята на пазител на египетската източна граница. Названието Пелусий може би е имало първоначална форма Пеласар,Беласар.Тук пел означава хълм,ас – може би име на племе,ар окончание за множествено число в лезгинския език.Също Бел е име на почитано божество от народите на Предна и Мала Азия и на пеласгите


Езерото Тана се намира в Етиопия и от него започва да тече река Сини Нил,а също има и река в Кения със същото название.В лезгинската митология съществува бог Тан – бог на езерата и реките.Топоними с подобно име съществуват много,достатъчно е да споменем Дон,град Тан във Франция на река Ил,град Тано,
река Тана в Норвегия



езеро Тана
image

 

Куш е название на част от долината на р.Нил,където се намира град Асуан,от първия праг на реката до сливането със Сини Нил.Древните египтяни наричали тази област Етиопия.На лезгински куш означава пресечена,скалиста  местност,територия с много хълмове,хребет.В Лезгистан и досега има места ,чието име съдържа думата куш,например Кушун пел – връх на хълма.Също куш се съдържа и в името Хиндокуш

 

 р.Сини Нил

image

 

Античните и средновековните историци утвърждават,че на територията на Кавказка Албания живеят 28 племена близки по език и култура - кахи, нахи, ахцахи, мики, фили, кури, леги, гели, лакци, маскути, каси,гаргари,ери,цахи,ути и др.

В някои древноегипетски надписи,публикувани в Христоматия по история на Древния изток 1963г под редакцията на Струве и Редер, се споменава имена на лезгински племена,като например лакци и страната Лак.

"Описание на победите на царя на Горния и Долния Египет ,син на Ра,Рамсес – Мериамон,одарен с живот и вечност,които той удържа в страната на хетите,Нахарин,страната Ирчу,....в страната Мес,Керкеш и в страните Лек,Керкемиш,Кеди,..... "

"Погледнал негово величество край себе си и забелязал,че го обкръжили 2500 колесници на неговия път,заедно с бойците на хетския враг и много чуждоземни страни,които били заедно с тях от Ирчу,Мес,Керкеш,Ирун,Кеджуден,Хереб,Икреч,Кадеш и Лек"


И накрая Кайро.

 

Кайро по арабски звучи като ал –Кахира.От  лезгински Гаhир (или Гаhур) (Гаh+ир) би могло да се преведе като река на скръбта или тъгата.Известно е,че египтяните за да омилостивят бог Нил ежегодно му принасяли жертва – хвърляли най-красивата девойка в реката

image

 

Но дали е така ? Кайро мълчи...

 


 





Гласувай:
11



1. magicktarot - Прочетох с голям интерес, благодаря ти!
14.04.2011 10:01
Интересувам се от такива неща и винаги се радвам, когато видя някаква информация. Поздрави и успехи в търсенето занапред!:)
цитирай
2. missionpossible - Поздрави за интересните паралели, ...
14.04.2011 10:17
Поздрави за интересните паралели, които си открила! Хубав постинг!
цитирай
3. syrmaepon - Просто прочетох една книга и нах...
14.04.2011 10:18
Просто прочетох една книга и нахвърлих някои неща, за да е ясно ,че и други хора се ровят,а също и за да отбележа,че в Кавказ съществуват интересни етноси и съхранени древни езици на които никой не обръща внимание.Благодаря за позитивния коментар,magicktarot :) и на missionpossible :)
цитирай
4. panazea - Поздравления , Сърма!
14.04.2011 10:24
И аз търся успоредици !
Защо има град Самара ,който е обитавал Йисус и Самара в Украйна,където са ни ушили знамето и град Самарканд?
Защо ние имаме Сакар и египтяните имат Сакар , долината на мъртвите царе !
Защо ние имаме Пирин , а западняците Пиринеи !
А на Балканския полуостров цивилизация са създали пелазгите , с град Пела , а пък ние си имаме беласци и Беласица планина .
Привет!
цитирай
5. syrmaepon - Привет и благодаря,panazea
14.04.2011 10:49
Сакар мисля даже е шумерско,а за Пирин тук също има малко писано

11.10.2010 10:02 - Кавказки топоними и етимологии - Пирин и Dshuman-Tay

http://syrmaepon.blog.bg/drugi/2010/10/11/kavkazki-toponimi-i-etimologii-pirin-i-dshuman-tay.618577
цитирай
6. audan - За краставите магарета и 9-те баира
19.05.2011 20:32
"Е-е-е, събрахме се, бе!"

Само ровичкането му е цаката! Бравос! :)

"САМАРа" е един вариант , "ШУМЕРъ" - друг ...
Ако се поразровите из "Веда Словена" ще намерите и за "Харапска земя", а Харапа и Мохенджо-даро отдавна са разрушени от особено оръжие. То причинява температури, които само ... атомното може, поне засега ( за следствие от обикновен пожар е несериозно да се говори).

За Сакар в България и Египет, и Ванга еказала това-онова, а Кръстю Мутафчиев е публикувал в книгите си.

цитирай
7. nakonete - село Bulgar в Судан ?!
02.06.2011 16:40
Здравейте,
Случайно на картата на Судан видях село с име Bulgar.
Намира се близо до един вулкан, май името му е Maar, до хълмовете Мейдоб, планина Эггендарно или Уббор.
Координати:
N 15 deg 56 min 34""
E 26 deg 25 min 31""
Някакви идеи какво прави там това име?
Ще пробвам да пусна картинка от картата...
цитирай
8. shtaparov - "Съвпадения"
11.06.2011 15:25
Съвпаденията не са случайни,понеже старите Лезгини са потомци на някогашно Тракийско /Бригийско/ племе,отишло да живее в Кавказ след гръкомакедонските и римските нашествия. Самото име Лезгини означава Лештини /прех.форма=Лечини,Латини,Людини,Людяни,сиреч Люде/,които излиза,че са потомци на старите Лидийци от Мала Азия,населявана тогава от Бриги. Самите Лидийци са несъмнено Бригийско племе,а името им означава Лагийци /Благийци,Блъгийци,Бригийци,
Блъгянци и т.н./.Езикът им няма как да не даде паралели с повечето от древните езици,след като те самите са повлияни малко или много от Архаичния Български Праезик.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: syrmaepon
Категория: Други
Прочетен: 1459097
Постинги: 645
Коментари: 2174
Гласове: 6295