Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.05.2010 10:52 - ИМЕТО НА СВЕТИ ГЕОРГИ ИЗ БЪЛГАРИЯ
Автор: elika Категория: История   
Прочетен: 3220 Коментари: 2 Гласове:
3

Последна промяна: 18.12.2010 10:22


Няма хриситянин, който да не знае кой е Свети Георги! В знак на преклонение пред неговите духовни подвизи, преживе и след неговата кончина, са издигнати множество храмове и манастири. Зографски манастир Свети вмч. Георги Зограф е един от най-внушителните християнски центрове.

image
Свети Георги по нашите земи В района на град Тетевен, между селата Малък извор и Гложене, високо на върха,  се вижда бяла постройка, която отдалеко прилича на кацнал бял гълъб върху скалите. Но това съвсем не е гълъб, а църква, носеща името на именития светец.

image
Пътят до манастира е дълъг и труден. Тесен, стръмен, макар и асфалтиран. Истинско изпитание дори и за професионалните шофоьори. Но такъв е и пътят във вярата – стръмен, труден, изпълнен с много препядствия. Който достигне до върха, остава очарован от много неща. Впечатлен е от красивата гледка, която се разкрива пред погледите.

image

Самият манастир е малък, църквата – с бяла фасада, която блести като скъпоценен камък под слънчевите лъчи. Според преданието манастирът е построен през 13-ти век, когато по тези места се заселва украинският княз Георги Глож с благословията на цар Иван Асен II. В близост до кръстеното на него село Гложене и река Черни Вит, той основава света обител, посветена на Свети Георги Победоносец, чиято икона князът носел със себе си.   Според легендата, скоро след основаването на манастира, иконата многократно е изчезвала от обителта, само за да бъде намерена по-късно на хълма недалеч от селото, на който се намира  манастирът днес. Това необяснимо „бягство” на иконата било изтълкувано от монасите като божи знак. Те прозряли,   че манастирът трябва да бъде преместен на този хълм.  В края на 14-ти век успяли да направят така според Божията промисъл. За кратко време двата манастира съществуват паралелно, свързани от тунел помежду си. Този проход е използван многократно от Апостола на свободата Васил Левски за бягство от турците. За съжаление тунелът е затрупан от земетресение през 1928 г.   Наред  с  престоя на Левски, поклонниците остават изненадани и от друго историческо присъствие. В манастира е живял и известният български книжовник Васил Друмев по нареждане на княз Фердинанд. В продължение на 15 месеца той преживява  само със солена риба и вода, както и от провизии, нелегално давани му от милостиви монаси, през незабележим отвор на тавана на стаята му. Васил Друмев е освободен след падането на правителството наСтамболов. Днес неговата стая е превърната в музей.

image

image

image

Манастирският храм е създаден с основаването на новия манастир през 14-ти век. Бил е богато украсен със стенописи, които за съжаление просъществуват до 1913 г. Силно земетресение срива до основи църквата. Днешната черква е построена през 1951 г. върху основите на старата и предствлява сравнително тясна, но висока постройка.
  В ново време ревности християни градят параклиси, които кръщават на светците, включително и на Свети Георги. image  В самия център на Тетевен отново присъства Свети Георги. На фасадата на Историческия музей ни посреща иконата на светеца.   image

Снимките са личен архив!

Подготвиха: Елена Колева и Ивелина Колева



Авторски материал - при нарушение на авторските права, ще бъде търсена законовата отговорност от виновните лица!


Тагове:   България,


Гласувай:
3



1. veselinka - Браво за хубавия материал!
14.07.2010 13:27
Много е интересен!
цитирай
2. veselinka - Снимките са прекрасни и много ин...
14.07.2010 13:29
Снимките са прекрасни и много интересни!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: elika
Категория: Хоби
Прочетен: 3665905
Постинги: 856
Коментари: 1260
Гласове: 2402
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031