Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
06.01.2017 12:23 - Още за небесните знаци и праотците
Автор: syrmaepon Категория: Други   
Прочетен: 964 Коментари: 0 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
   В старата 2016 година се запознахме с мнението на африканците за небесните знаци и затова, че народите не знаят кои са праотците им и воюват докато научат тяхното име.
/ виж
Сътворението, азбуката и доматите /. Тази година започваме, като потърсим още едно мнение по този въпрос. Изборът падна на австралийското племе аранда /или арунта/. Ето какво знаят аранда по този въпрос.

     Върху потъналата в пълен мрак земя дремели множество купчинки зародиши без форма и възраст, а под земята живеели в летаргия хиляди свръхестествени същества. В един момент те излезли от летаргията си и дошли на повърхността. В местата през които минали влели сила, която останала там, и те се превърнали в свещени персонализирани места. Когато свръхестественото същество Слънце изкочило изпод земята, тя се осветила и мракът пропаднал. Тогава се оформили съвършено точно и се оживили нещата - езера, гори, планини, бездни с вода, животни и хора. Завършили мисията си на архитекти на природата, изморените и изтощени Свръхестествени същества изчезнали - едни слезли под земята през мястото от където се появили, други използвали ново място и то също придобивало свещена сила. Трети отишли на небето, за да си починат заслужено. Имало и такива, които витаели в скалите, дърветата и тжурунгите - пиктограми или знаци, гравирани върху дърво съдържащи сила. И накрая други се превърнали в безсмъртни частици, които подобно на втора душа, живеели в човека, чрез която той е достигнал до състоянието на завършено създание. Тези свръхестествени същества, аранда смятат за свои праотци, а тяхната епоха наричат "ерата на бляна". Отговорността на човека е да опазва и осъвременява "ерата на бляна",


image
                                           ~~~

    Вечно съществуващият Нумбакула се отправил на Север. По пътя си създавал планини, реки, растения и животни. Разпръснал своите деца-духове, които извадил от тялото си. В една пещера скрил направените от него тжурунги. От съчетанието на тжурунга и дете-дух се родил първият Праотец. От други съчетания се родили Праотци, които учели и цивилизовали първите хора.
   Веднъж Нумбакула забил един стълб в земята, намазал го с кръв и се покатерил на него. Направил знак на първия Праотец да го последва. Но Праотецът не успял, защото стълбът бил хлъзгав. Нумбакула стигнал до Небето сам и дръпнал стълба след себе си. Повече никой не го е виждал. Оттогава хората знаят, че небесното безсмъртие им се е изплъзнало завинаги. Свещеният стълб остава като ос и свидетелство за реда на земята, така както го е създал Нумбакула.

image
Това място е жилище на дух Праотец. Всеки човек трябва да има своя собствена тжурунга, но ако не намери такава, трябва да се направи

Източник: Вл.Григориев "Митовете по света"
Сайт




Гласувай:
4



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: syrmaepon
Категория: Други
Прочетен: 1464382
Постинги: 650
Коментари: 2187
Гласове: 6305