Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Постинг
06.01.2014 10:42 - Кавказки амазонки - чеченката Таймасха
Автор: syrmaepon Категория: Други   
Прочетен: 2083 Коментари: 2 Гласове:
9


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

   Разказват, че в древни времена, когато враг нападал чеченските земи, преди началото на боя пред подредените войни излизала на бял кон най-достойната девойка в бяло облекло. Боят започвал едва тогава, когато тя изпращала първата стрела към врага.

 

   По време на Кавказката война се прославила девойката Таймасха Гихинска /Майлин или Молова/ от селището Гехи. В продължение на 10 години тя била командир на чеченски отряд, добре се справяла с военното дело и войните и се славели с храброст. След много опити руските генерали най-после успели да заловят храбрата девойка.

 

 
Документите разказващи за тази девойка се съхраняват в Държавния исторически архив в Тбилиси. Назначеният по това време командващ Кавказката линия, Галафеев съобщава в писмото си от 15 април 1842 г. за сражение с чеченците близо до Большая Яндырка , Ингушетия. Чеченските отряди се командвали от Ахверды Магома, по-късно наиб на Шамил и сред тях бил и отрядът на Таймасха. Руските войски начело със Сулимовски удържали победа и пленили 23 чеченци. Сред тях била и девойката-воин, ранена почти в безсъзнание В боя тя била ранена от два куршума, а от ръкопашна схватка имала рани от сабя в главата и от щикове по краката. В такова почти безсъзнателно състояние, Таймасха държала в едната си ръка кинжал, в другата шашка, готова да посрещне врага. Войниците онемели пред девойката и не смеели да се доближат до нея,  докато накрая тя не паднала от изтощение и загуба на кръв.

   Пленените чеченци отправили във Владикавказ. Възможно е император Николай I да е прочел във военния журнал, разказващ поредните сражения на Кавказ, и историята на Таймасха. Императорът заповядал да му доведат девойката в националния костюм с който воювала. От Владикавказ девойката довели в Ставропол, а от там в съпровода на казашкия урядник Феодор Григорев до Петербург. На урядника било укаазано да охранява добре девойката, за да не избяга. В Петербург Таймасха била посрещната добре от императорското семейство. Императрицата подарила на девойката златна верижка с перли, а от хазната и отделили 100 рубли  В легендите се разказва, че на въпросът на императора: ”Ако те пусна на свобода, ще прекратиш ли войната” , чеченката отговорила: ”Война водиш ти, ти я започна Ако прекратиш войната и аз ще прекратя съпротивата”. Казват също, че Николай бил възхитен от красотата и ума на девойката. По-късно Таймасха върнали за три седмици в Ставропол.

  Началник щаба, генерал-майор Траскин изпраща Таймасха да прекара своя плен в крепостта Грозни съпровождана и охранявана от кумикския княз Дюл Алхазов. Недалеч от Грозни се намирало нейното родно село Гехи, но при роднините не я пущали. Началникът на левия фланг генерал-майор Фрейтаг изпраща рапорт до началник-щаба , в който го уведомява за създалото се положение и че според него намирайки се толкова близо до роднините си девойката вероятно ще избяга. Въпреки това командващият Кавказката линия оставя пленената девойка в Грозни. След няколко месеца в Тбилиси руското командване получава прошение от Таймасха, в което тя споменава, че нуждата ще я накара да продаде подарената златна верижка от императрицата. След подадения рапорт, Николай наредил да се отделят 200 рубли от хазната за Таймасха, за да покаже своето милосърдие пред чеченците. Към 1845 г. изпращаните рапорти съобщават, че девойката живее вече при баща си в Гехи и от време на време посещава крепостта в Грозни.

   За съжаление единствените сведения за чеченката-войн се съдържат във военните рапорти и не е известно повече за нея от разказаното в тях. Въпреки това нейното име остава в паметта на народа, за когото тя воювала и посветила живота си.


image

   Чеченските предания разказват още, че когато силите на мъжете в боя ги напущали, девойка се изкачвала на близко възвишение и под звуците на музикален инструмент танцувала в бяла рокля. По този начин, тя повдигала духа на войните. Девойката танцувала до тогава, докато не я срази вражеско оръжие. Много са случаите, в които по време на Кавказката война военните биле поразени от смелостта на чеченските жени.

   В народната песен „Дади-юрт” се възпява образът на безстрашната Заза. След обкръжението на селището от царските войски, тя покачена на плоския покрив танцувала за да повдигне духа на съплеменниците си. Айбика и други девойки, които с песен вдъхновявали защитниците на селото също помагали в превързването на рани и носели боеприпаси. Когато чеченците се хвърлили в ръкопашен бой, девойките ги последвали с кинжали в ръце. Аулът бил унищожен до основи, а сред пленниците се оказали 46 девойки. При преминаването на конвоя през река Терек, девойките се хвърлили в бурната река повличайки след себе си и охранителите си.

Още легенди за смели амазонки от Кавказ

дагестанката Парту Патима

балкарката Налмас

черкезката Сусана




Гласувай:
9



Следващ постинг
Предишен постинг

1. atil - И това не го знаех. . . Дружинниците ...
10.01.2014 11:51
И това не го знаех...Дружинниците на Аспарух всичките били от ония места..Затова е интересно да се знаят подробности..И без това връзки и отношения официални няма никакви. Докато изучавах сборника с исторически летописи от Волжка България се натъкнах на думата "Чичен - чечен", така наричали народните сказания, епоси..песни, които ги има и при нас. Пее се, после се разказва, после пак се пее. Под съпровод на гъдулка.
Такъв например е епоса за Крали Марко. Имам записи от Кюстендилско.
Макар, че в старо време наричали тази област - Ичкерия, а в по-старо време на целият Северен Кавказ му викали - Бурджан.
цитирай
2. syrmaepon - Колкото повече чета, толкова по...
11.01.2014 09:28
Колкото повече чета, толкова повече се уверявам, че кавказците са ни доста близки по манталитет с нас, тоест това, което е останала все още в нас )
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: syrmaepon
Категория: Други
Прочетен: 1436075
Постинги: 612
Коментари: 2090
Гласове: 6229