Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
25.03.2012 11:25 - Лъвско мляко и Чаша на благодатта
Автор: syrmaepon Категория: Други   
Прочетен: 5067 Коментари: 8 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

"Но ханът не оздравял, както обещавали лекарите. Станало му още по-зле и тогава най-старият и опитен доктор в страната казал, че само лъвско мляко може да излекува хана.

Ханските зетьове отново се стегнали за лов и взели със себе си по четиридесет конника. Арслан пак помолил жена си да му поиска оръжие и кон.

Излязъл Арслан извън града, запалил снопчето лъвска козина и лъвицата начаса се явила при него.

— Какво искаш, господарю? — попитала тя.

— Повикай коня ми — отговорил Арслан — и ми дай млякото си."

Арслан — златната коса (Аварска приказка)

image



Тази легенда на семейство Бекови е записана 2008 година от Кери- Султан Беков.

В селището Таргим един от най-влиятелните хора бил Дзейт от рода Бекови.Знатните гости отсядащи в селището,нощували в неговата къща-крепост,а един от грузинските князе бил в приятелски отношения с Дзейт и сина му  Шахмарз.Сред многото подаръци,които Дзейт и сина му получили от княза биле  сребърна кана и позлатена "чаша на благодатта" отличаващи се с изкусна ювелирна изработка.


image


Според преданията,сребърната кана била разменена при помиряване с друг род,а чашата се пази и до днес.Около двеста години назад ингушите постепенно напускали Таргим,но чашата винаги оставала в селището и когато и последният представител на рода Бекови напуснал аула,тя останала у него.По време на депортацията чашата също пътувала до Казахстан и обратно.
Чашата се използвала по следния начин.Старейшините на рода преди важно събитие ,се събирали и пиели един след друг предавайки си чашата, мляко ,за което се вярвало че дарява благодат.На едната страна на чашата има изобразен лъв,което може би породило народния израз "лом-шур" или "лъвско мляко".










Гласувай:
5



1. atil - Хубава приказка, още по-хубаво, че ...
26.03.2012 17:37
Хубава приказка,още по-хубаво,че така дълго са пазили традицията, но от вчера едни луди-неприбрани и невързани ме бартисаха по повод на аварите..Изкараха ги германци..При това положение лъв при тяхното научно становище ще трябва да лайян или лайнян? Или това беше на английски? Както и да е европейско е!Или тия не са от същите извънземни авари а са от другите? Нищо че са авари.Щом не са германци или траки значи са от другите,които нямат нищо общо с аварите,няма значение ,че са авари, важното е да има правилни научни становища!
Що не сложи една народна аварска извънземна музика, те и от Нарния толкоз разбират и от Хари Потър,пък и едва ли ще тръгнат да четат за аварите,щом не са трако-германски...
цитирай
2. syrmaepon - точно това е проблемът - пристрастието
27.03.2012 07:29
Всяко различно мнение се игнорира,вместо да размислим върху него

Както се казва - по ризниците и щитовете ще ги познаем )))))

http://i928.photobucket.com/albums/ad129/ManveruMapalon/Narnia/KingPeter.jpg
цитирай
3. atil - Слугата по дух има навик да идеол...
27.03.2012 14:24
Слугата по дух има навик да идеологизира,идеализира,хиперболизира,фантазира ..,така както извратения вълк-кучето се умилква покрай господаря си и лае всичко друго подред, така и служебния простак! Това е присъщо за всички общества и исторически времена. В кой век живеем няма абсолютно никакво значение - хората винаги са си едни и същи.Тази порода ,която си мисли(обаче двойственно и шизофренично), че свободата равенството,братството(другарството),социализма,демокрацията са вечни и непоклатими ,тя приема праволинейното мислене и по отношение на другите области на битието.Както е било при фашизма или преди това при теократичните общества(религиозните).Затова за тях щом сме към Русия значи сме панслависти и всичко друго и враждебно и лъжовно. И по тази логика щом сме към Европа - пак същото,щом сме към Турция - същото..Ако говорим за тюрки - значи сме пантюркисти и сме към Турция и т.н. А кое вярно ,кое не е няма значение - важното е да се следва линията и да сме към "нашите". Затова евреите на тия им викат - гои т.е - добитък.По точно "служебен добитък". Погледнете нашите политици - вчерашни другари и днешни европейски граждани, те са нагледен пример. Та тука в блога тия само бледа сянка на това същото явление.
Англичаните носят българско име - англи - останало им като служебно название от времето когато са служили в Хунобългарската империя.Друго голямо германско племе - саксите - също.След Рим, Европа стъпва на базата и наследството на хунобългарите и на тази основа следва нейното развитие до днес. Компилация на Римското,обичайно(тяхното) и хунобългарското. Аварите са съставна част на хунобългарската държава, случая ги изстрелва обратно на запад след изтеглянето на основните български части от Западна Европа.Рицарството е също придобито от европейците от нас. А древнобулгарските племена сред които са и аварите са говорели наречия на основата на булгарския език.Днес тези езици са известни като - тюркски.Вярно е обаче,че аварците дори в езиково отношение имат ирански примеси.Това е било така и при другите западни хунобългари(аспаруховите и куберовите,както и кумиките,балкарците,малкар и т.н.).И си личи от произношението им на "е" и "о", както е и в западните български говори.Така стоят нещата в реален и натурален план погледнати!От хората!
цитирай
4. lyuliak - много хубави неща пишеш
27.03.2012 23:40
Къде живееш - в тези републики ли? Прекрасно е когато духът на братство между старите народи се носи "във въздуха" и благородството не е само спомен! Имам чувството че се докосвам до атмосферата във "Властелинът на пръстените", която ми е любима книга. Там смисълът на нещата бе древните и горди народи да се опознаят и да заговорят на един език, за да осъзнаят и победят Злото.
цитирай
5. syrmaepon - Нямат смелост и отговорност за народа си ,оттам и липса на друго поведение
28.03.2012 08:00
atil написа:
Погледнете нашите политици - вчерашни другари и днешни европейски граждани, те са нагледен пример.
цитирай
6. syrmaepon - Благодаря за хубавите думи!
28.03.2012 08:04
lyuliak написа:
Къде живееш - в тези републики ли? Прекрасно е когато духът на братство между старите народи се носи "във въздуха" и благородството не е само спомен! Имам чувството че се докосвам до атмосферата във "Властелинът на пръстените", която ми е любима книга. Там смисълът на нещата бе древните и горди народи да се опознаят и да заговорят на един език, за да осъзнаят и победят Злото.


В България си живея,но нали интернетът отвори всички врати и прозорци и си пътувам духовно
А филмът Нарния аз го наричам Нартания по общокавказкия епос за нартите.Самата дума нарти някои извеждат от нар - слънце,,тоест хора или войни на слънцето.А пък и принц Каспиян някак директно ни отвежда към древното племе каспи край Каспийско море ))))))))) Да разпознаването на злото е важно пък и нали в началото езикът е бил един,после се изпокарали и сега сме изгубени в превода )))
цитирай
7. lyuliak - супер
28.03.2012 15:28
един от малкото хора които наистина ползват НЕТа по предназначение...
цитирай
8. syrmaepon - )))))))))))
28.03.2012 17:08
lyuliak написа:
един от малкото хора които наистина ползват НЕТа по предназначение...


пу-пу да не е на уроки - само да не ни затворят вратите....)))
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: syrmaepon
Категория: Други
Прочетен: 1466887
Постинги: 651
Коментари: 2196
Гласове: 6311