Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.03.2012 02:59 - Денят на водата – Три мита за водата
Автор: vane Категория: Други   
Прочетен: 3457 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 31.03.2012 13:10


Вчерашният ден 22 март от няколко години е обявен за световен ден на водата. Тази инициатива е прекрасна, защото наистина ние някак си не обръщаме достатъчно внимание и може би не уважаваме най-важния фактор за съществуването ни на Земята, а именно – водата.

От тук насетне обаче според мен има много неизвестни, появяват се кампании от сорта – „Да пестим водата” или пък „Вода в междучасието” – насърчаващи децата да пият вода във всяко междучасие (до колкото разбрах от един радио анонс).

На пръв поглед и в двете инициативи няма нищо лошо. Нали така или иначе от десетки години всякакви капацитети ни повтарят – „Пестете водата”, „Пийте поне 2 литра вода на ден” и т.н. Аз обаче имам едно малко по-различно схващане, което ще се опитам да обоснова в следващите редове и ще нарека моето писание: „Три мита за водата”

 

Мит 1 – вие като съвестен гражданин пестите вода, спирате кранчето, докато си миете зъбите; спирате кранчето, докато миете чинии; намалявате струята, докато се къпете; оправили сте си крановете в банята, за да не текат, подменили сте старите метални, ръждясали тръби у дома с нови пластмасови, сменили сте си водомерите.........

Сигурно тогава често си задавате въпроса – защо сметките ми продължават да се повишават.

Ако живеете в София, отговърът се казва „Софийска вода”. От както водата на софиянци е отдадена на концесия, цената й е скочила приблизително 3 пъти. (преди господин Стефан Софиянски буквално да „подари” дружеството на концесия, софиянци плащаха едни от най-евтините сметки за вода в България и в Европа – около 50 стотинки на кубик, тъй като язовир Искър е най-големият на Балканите и в общи линии себестойността на довеждането на вода до София, поради естествения наклон и сравнително добрата чистота на непречистената вода не струваше почти нищо). Откакто Софийска вода „нахълта в нашия живот”  обаче загубите по мрежата се увеличиха, което показва, че дружество на практика не инвестира средства, а взима парите на гражданите и просто ги пренасочва към Великобритания (в своя фирмен център). Водата на софиянци продължава да струва 50 и няколко стотинки, но останалия 1 лв. просто спонсорира британската икономика. Хитро, нали?! На практика подмяната на всички водопроводи и канализационни колектори, се извърши благодарение на проекти, спечелени от Столична Община, а дружеството „Софийска вода” просто чака на готово и си вдига необезпокоявано цените.............

 

Мит 2 – може би този въпрос не сте си го задавали. Но преди време се сетих и замислих – добре, не пречи ли огромният брой язовири по света на кръговрата на водата? Не съм специалист, признавам си, но не ви ли се струва странно, че засушаването по света и у нас продължава, въпреки усилията на обикновените граждани да пестят водата.
Елементарната логика подсказва, че най-голямото изпарение на вода се случва във водоеми, където тя се намира в непрекъснато движение – реки, морета (морски вълни). За изпаренията от водопадите няма да коментираме – всеки от нас виждата дъгата над водопада, която е изградена от милиони водни капки и п
ари. Ако си спомним  наученото в училище, ще се сетим, че тези пари  се превръщат в облаци, от които в крайна сметка идват валежите.
Сега се замислете, когато "оставите" водата в язовир, тя не застоява ли много повече от колкото в реките и моретата. Това съответно ще намали количеството на изпаренията, съответно на облаците и валежите. И, о, Еврика, в същност, когато „събираме” вода в язовир, намаляваме валежите на друго място по Земята. Интересното е, че след създаването на язовири на много места в света, като например междуречието на реките Тигър и Ефрат, р.Нил и др., засушаването се засилва. Разбира се, не мога да твърдя, че това е основната и единствена причина за безводието, тъй като и изсичането на горите е вторият, може би дори по-важен фактор, но не е ли време да се замислим за това какво правим и дали решаваме проблемите или напротив .
Тук следва да включим накратко и исторически факти, поне за България, а именно – р.Марица е била плавателна поне до Пловдив до средата на ХІХв., а в по-ранните епохи, дори до гр.Септември (там е открит археологическия обектът от елинистическата епоха "Емпорион Пистирос" (тържище на местните траки и древните елини), който свидетелства, че по-реката са превозвани хора, дървесина, амфори, кожи и др. до Егейското крайбрежие на Древна Тракия. Разбира се плаването, вероятно се е извършвало с малки плавателни съдове – предполагаемо салове, но очевидно р.Марица е била неколкократно по-пълноводна. Пробвайте сега да тръгнете по същата река със сал и много скоро ще заседнете по речните прагове. Същата е историята и с р.Тунджа, която е била плавателна отново със салове – до древната столица на одриския владетел Севт ІІІ – Севтополис (открити са древните кейове на речното пристанище). В момента древните останки са заляти от язовир Копринка. Малки лодки са пътували и до друг древен град – Кабиле, близо до днешен Ямбол, отново по Тунджа. ..........

България има над 3000 язовира като голяма част от тях са занемарени или пък някоя местна мутра си развъжда риба в тях, което предизвика и трагедията в Цар Калоян от 2007-ма...................

 

Мит 3 – за съжаление този мит продължава усилено и масово да се налага чрез медиите и от някои псевдо експерти, че видите ли задължително трябва да пием по 2, 3, че и повече литра вода на ден.

Тук не бих искал да ме разбирате погрешно, не твърдя, че не трябва да пием въобще вода, защото наистина и обезводняването предизвиква множество болести (бъбречни, стомашни, сърдечно-съдови и т.н.). Въпросът е, че и твърде високата консумация на вода също не се оказва много полезна, а направо може да е опасна за здравето.

Регистриран е случай на жена, изпила 6 литра вода, която починала от „оводняване” (http://news.bbc.co.uk/2/hi/6263029.stm , http://www.scientificamerican.com/article.cfm?id=strange-but-true-drinking-too-much-water-can-kill ) .  

Цитираните в статиите учени твърдят, че предозирането с вода може да доведе до главоболие, дори проблеми с дишането и обясняват този феномен с „ефекта на гъбата” – при предозиране – бъбреците не успяват да „отводнят организма” и кръвта се разрежда с вода. Тя достига до мозъка, където клетките са принудени да поемат през клетъчните мембрани голямото количество вода. Така той набъбва твърде бързо и тъй като е затворен в черепната кухина, изведнъж някои от центровете му се оказват притиснати, поради увеличения му обем. Така може да се стигне до тежки кризи и нарушения в дейността на различни части от тялото, като може да се стигне дори и до тежки случаи като спиране на сърдечна дейност или засягане на дишането и др. (http://news.bbc.co.uk/2/hi/6263029.stm , http://www.scientificamerican.com/article.cfm?id=strange-but-true-drinking-too-much-water-can-kill )

Разбира се при простудни заболявания, вирусни инфекции  консумацията на по-големи количества течности е наложителна и често пъти много по-ефективен начин за справяне с болестта, от колкото многобройните лекарства, лекуващи единствено симптомите на простуда и грип. Освен това, хората които извършват тежък физически труд, работят при високи температури на открито и закрито, спортуват, трябва да приемат голямо количество течности, по възможност вода или чайове. Водата помага и при отслабване.

Изводът за мен от всичко казано до тук е един – просто се вслушвайте в сигналите на тялото си, когато ожаднеете, то трудно ще ви подведе, че има нужда от течности. Не вярвайте сляпо на разни кампании, не вярвайте и на това, което аз съм написал, прочетете и вижте различни мнения ................




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: vane
Категория: Лични дневници
Прочетен: 589935
Постинги: 102
Коментари: 198
Гласове: 225
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930