Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Постинг
04.03.2012 11:00 - Приказка за юначния Лом-Едалби
Автор: syrmaepon Категория: Други   
Прочетен: 2677 Коментари: 6 Гласове:
8

Последна промяна: 07.03.2012 08:33


записана от А.У.Малсагов в 1962 г.на ингушки език от Б.Алдаганов

В минали времена живял един падишах,който завладял ингушките общества Хамхой и Царой , намиращи се в долината на р.Ассы.
Веднъж падишахът се оплакъл на своя роб:

- Аз владея много земи и разполагам с безчетни богатства,но каква ми е ползата от тях ,ако вечер никой не ме посреща,а сутрин не ме изпраща с добри думи.В земята Мецхалой ,в аула Арзи, живее сияещата със свойта красота девойка Мисалмат,съперничаща си със слънцето и луната.Когато излиза през деня слънцето се скрива зад облаците,когато  вечер се покаже на прозореца на кулата, озарява планините със светлина.Тя има седем братя,нямащи равни по сила и мъжество,а техните коне изпреварват и най-бързите хищници и догонват летящи соколи.Много мислих как да получа девойката и реших да те изпратя в земята Мецхалой със следното поръчение до братята на Мисалмат: "Дайте ми доброволно вашата сестра Мисалмат,иначе ще използвам силата и властта си на падишах и ще я взема насила"



image

 
Оседлал робът бързоног кон и тръгнал да търси седемте братя.Добрал се до планината Хулахой,а когато влязъл в селището Хули,там устройвали конни надбягвания и състезания по стрелба с лък.Поздравил младежите с думите:

-Мир вам,славни юнаци!Приемате ли гости,които нямат ни врагове,ни подлост в душата си?

-Мир и на тебе,пътнико? - отвърнал му младеж приличащ на опъната тетива на лъка и с лице като ярка луна. - Ако те преследват врагове,ще ги отблъснем,а домакини ще бъдем и на гост с подлост в душата.

-Благодаря,но бързам.Нося важно поръчение на седемте братя на сияещата Мисалмат.

-Винаги съм готов да окажа услуга на пътник,ще те заведа до Мецхалой - отвърнал Лом-Едалби,без да пита каква е целта на пътуването,защото такъв е обичаят на вайнахите и останалите кавказки планинци - да не разпитват пътника,докато той сам не разкаже за причините на своето пътуване.




image

 
Стигнали до Арзи,посрещнали ги седемте братя,и по обичая заколили овен ,за да нагостят пътника.Три дена се гощавали и не отваряли дума за поръчението на госта.
След третата нощ,най-големия брат не се стърпял и попитал пътника за целта на неговото пътуване.
- Славни юнаци - отвърнал гостът - досега не се решавах да ви кажа за поръчението,което ви нося,но и да не ви кажа също се боя от падишаха.Дойдох за да ви предам желанието на падишаха ,да му дадете доброволно сестра си ,ако не - насила ще я вземе.
Отговорил му Лом-Едалби:
- И ти като твоя падишах си страхливец и три дена не можа да събереш смелост да ни предадеш поръчението.Кажи на падишаха ,да пробва със сила да вземе Мисалмат,защото доброволно няма да му я дадем.
Смел и безрасъден бил Лом-Едалби и ненапразно името му било Лом,което означава лъв,а пък и той обичал красивата девойка.



Седнали братята да пируват,без да мислят за грозящата ги опасност.На сутринта,Мисалмат станала да издои кравата и видяла три кръга войници,обкръжаващи крепостта.Още не успяла да предупреди братята си и Лом-Едалби се врязал в редиците на войниците и започнал битка с тях.Замахне със шашката надясно и очиства място за едно село,замахне пак наляво и очиства място за крепост.Така се бил юнакът до залез слънце,без да позволи на братята да се включат в битката.Накрая предводителя на войниците извикал:"Който може да се спасява!" Хукнали да бягат войните ,но когато стигнали Хулахойската планина Лом-Едалби хвърлил след тях шашката си ,а тя като пила разрязала планината по средата.Така си стои срязана и до днес сякаш великани са я рязали.



image


Така юначния Лом-Едалби разгромил сам войската на падишаха , оженил се за сияещата като слънцето и луната  Мисалмат и те заживели щастливо.


~~~



Хули е голямо крепостно  селище ,намиращо се по пътя Джейрах-Таргим-Алкун.Селището често е подлагано на разрушение и днес са се съхранили основите на четири бойни и 15 жилищни кули с техните пристройки.Представителите на ингушките фамилии,живеещи в селището Хули биле опитни граничари и войни кавалеристи,майстори строители известни не само в Ингушетия ,но и в Чечня,Грузия и Осетия.

~~~

И накрая - един пролетен кавказки поздрав









Гласувай:
8



Следващ постинг
Предишен постинг

1. atil - В народното творчество е душата на ...
04.03.2012 22:22
В народното творчество е душата на народа а тя е най-достоверния изсточник откъдето можеш да го разбереш!
Хората с мръсни души не разказват приказки и не пеят народни песни.
цитирай
2. syrmaepon - и както се казва в една ингушка песен:
05.03.2012 08:16
....тук планините ни учат да не скланяме глава....
цитирай
3. babaelenica - Хей, syrmaepon,
05.03.2012 18:20
Откъде ги знаеш тези чудни приказни истории?
Разкажи ми как при теб е дошла любовта към земите на малко познатите тамошни племена?
:)))
цитирай
4. syrmaepon - Ех,Еленице,
06.03.2012 07:41
чета ги из интернета и на пук на АСТА правя пиратски преводи ))))
А за любовта вече съм писала веднъж

http://syrmaepon.blog.bg/drugi/2011/03/19/kavkazka-bolest.711227
цитирай
5. 4aiotgluhar4e - Прочетох, Сирме! Интересна приказна история!
06.03.2012 18:23
Но ме заинтересува връзката, която си дала и прочетох и другия постинг. И аз мисля, че има такава болест. В същност, не знам дали е болест, по съм склонна да мисля, че някой друг живот е оставил спомени. Аз имам две такива странни опашки от други животи - във Венеция, която познавах като ръката си, когато за първи път попаднах там, и Прага, на която чак гласа чувам.
Не знам дали е нормално, но пък кавказката ти болест много интересни постинги ражда :)
цитирай
6. syrmaepon - Кръстих го "болест" не защото е нежелано,а защото понякога носи тъга
07.03.2012 08:29
вероятно всеки носи в себе си нещо такова.А за останалото си права.
Ех,Златна Прага - и аз искам там..Това комай е единствения чужд град ,от тези ,които съм посещавала,в който съм си мислела ,че мога да се заселя )))
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: syrmaepon
Категория: Други
Прочетен: 1436723
Постинги: 614
Коментари: 2094
Гласове: 6230