Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
14.08.2011 11:41 - Осетински език и някои кавказки топоними
Автор: syrmaepon Категория: Други   
Прочетен: 7975 Коментари: 26 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg


Още първите руски и европейски изследователи забелязват различието на осетинския език от всички останали кавказки езици и дълго време се води спор за произхода на осетинците.

 

Академик И. А. Гюльденштедт ,пребивавал в Кавказ 1770-1773г предполага на базата на някои сходства на имената ,че осетинците може би са половци- кумани.В 19в ученият, Гакстгаузен
издига предположението,че осетинците имат немски произход,потомци на останали готи в Кавказ.Европейският пътешественик Пфафф пък стига до извода,че осетинците имат смесен ирано-семитски произход.

След подробни иследвания се доказва,че осетинците имат ирански произход.Най-застъпваната теза днес е че те са потомци на скити,сармати,алани.Някои дори отбелязват сходство на осетинската граматика със скитската / ??? /. Дългата изолация на осетинския език,като единствен индоевропейски език в Кавказ,води до неговото обогатяване във фонологията,морфологията и лексиката със заимствания от адигски,нахо-дагестански,грузински езици.Осетинския език съхранява следи от  контакти с германски,тюркски,славянски, и финно-угорски езици.

 Основно в осетинския се разграничават два диалекта : дигорски – разпространен в Северна Осетия и Кабардино-Балкария и иронски – разпространен в Южна Осетия.До 1937г дигорския диалект е считан за отделен език и има разработена отделна азбука.След тази година азбуката е обявена за „контрареволюционна” / ??? / а дигорският език определен като диалект на осетинския език.Днес конституцията на Р Северна Осетия признава двата диалекта за държавни.

 

Още подробности за осетинския език може да прочетете в статия от Уикипедия със заглавие „осетинскый язык”


Няколко примера за кавказки топоними,от които е видно,че всеки народ има свое название за река.


Фарыдон – река в Северна Осетия ,течаща край село Саниб.Превежда се като „река на щастието”

Азмастдон – река в Северна Осетия,течаща в урочището Зилахар.Превежда се като „мътна вода”

Ададжидон – река в Северна Осетия,десен приток на р.Ардон течаща край селището  Верхний Унал.Превежда се като „овраг на реката”

 Кхел-хи – планинска река,един от източниците на река Хачаройахи намираща се в Итум-Калински район в Чечня.Превежда се от вайнахски „жена-река”

Кхуран-дук – хребет във Веденски район, Република Чечня .Названието кхор е образувано от кхо – круша и ор – частица употребявана след слог при клетва.За вайнахите крушевото дърво било свещенно и символ на трите богини Мялха-Язни, Дарий-Ден-Куока и Дика-Дела-Ё.Интересно е че в гръцката митология трите прислужници на Зевс са наричани „ори”

 

Речепста – река в Карачаево-Черкесия,една от съставящите на р. Большой Зеленчук,водеща началото си от връх Речепста – 3214м.На абхазки – рыче означава – блатист,пс – адигски формант за река, та – формант за място тоест превежда се като – долината на блатистата река.

 

Кура – река вливаща се в Каспийско море и протичаща през Турция,Грузия и Азербайджан.На езика на древните албанци кур означава водохранилище,а на мегрелски – вода,река.Грузинското име на реката е Мтквари – хубава вода.Горното течение на реката в територията на Турция се нарича Ардаганчай – по името на град Ардаган и чай - река

 

Кызыл-Агач – залив в Каспийско море на територията на Азербайджан.Наречен е по името на река Кызылагаччай – елхова река: Кызыл агач  - елха, чай – река.Известно време заливът носи името Киров,но днес е възстановено старото му име

 

от Топонимический словарь Кавказа А.В.Твердый

 





Гласувай:
5



1. atil - Родственни са с аланите, Аланската ...
14.08.2011 21:18
Родственни са с аланите,Аланската династия доста време управлявала древно-булгарската държава и по него време са я наричли дори - Алания, както преди това Сарматия...През 4 век повечето родове и племена минават постепенно към огузо-булгарския(днес тези езици са известни като тюркски).От тези които запазват езика и названието си - алани, няколко рода подкрепили Аспарух в междуособиците и после с него се изселили в днешна България.Оставили са следи,дори писменни(надписи и т.н.,дори има намерен един под стара мазилка в Рилския манастир.Петър Добрев основно се занимаваше с тях напоследък и дори ги използва като доказателства за иранската си теория...Така че това е интересен народ безспорно.
цитирай
2. audan - Гърците "умряха" !
15.08.2011 01:44
Интересно е че в гръцката митология трите прислужници на Зевс са наричани „ори


Като се има впредвид, че гърците са присвоили историята и културата на траките и техните сродни народи, то "гръцка" за тази митология вече може да не се ползва.
цитирай
3. syrmaepon - @atil
15.08.2011 08:45
Всички кавказки народи са безкрайно интересни - поне за мен )))))

@audan
)))))))) Има и други неща при чеченците от тъй наречената "гръцка митология",а пък сигурно и при останалите кавказки народи,но няма кой да търси )))))
цитирай
4. sparotok - Абаев
15.08.2011 12:24
Щом осетинците те интересуват потърси работите на проф. Абаев.
Поздрави!
цитирай
5. syrmaepon - Да оставим Абаев на неговите критици )))
17.08.2011 08:51
По интересното е че на китайски река също е - хи както в чеченския език

Huang He , Songacha He
цитирай
6. gepard96 - Много хубаво, но не смятай само с ...
18.08.2011 16:13
Много хубаво, но не смятай само с лингвистика да разгадаеш миналото, де да беше толкова лесно. ;)
цитирай
7. syrmaepon - Разбира се че - не )))))
19.08.2011 09:08
Има и много други неща - археология,летописи,тептари и прочие източници..)))
цитирай
8. get - - syrmaepon - Да те попитам ... прислужниците на Зевс, освен да му прислужват, имали ли са ...
17.09.2011 07:33
... други функции ?

- Само за това ли пише в тази митология, тоест гръчцката !?

от Гет ктист
цитирай
9. syrmaepon - Въпросът е интересен
17.09.2011 08:40
нали може да отговоря по-късно ? ))
цитирай
10. get - - Уважаема syrmaepon - ти сама го казваш (?) !! - ще ти подакажа още :) - U(w)a (е "=вода") !!
18.09.2011 11:46
audan написа:
Интересно е че в гръцката митология трите прислужници на Зевс са наричани „ори


Като се има впредвид, че гърците са присвоили историята и културата на траките и техните сродни народи, то "гръцка" за тази митология вече може да не се ползва.

- Водата влиза(от нея произлиза най-старото име) на гр.Варна !!
- В древните вярвания тя се явява символ и на "защитни" функции-сили, тоест символ е женското "майчинско начало" - Идеята е !! - ние като деца на Богинята майка !!
- Веднага ще отворя скоба, като кажа, че това не е Ума(й) а значително по-древната "Ку-ба(у)ба" ... преминала в по-късната богиня консорт на бог "А"полоня така наречената "Ар"темис ... вечно "девствената"(?) !!
- Тук вече следва да направя връзката м/у "кур"-"кора"-кара"-кори-Ори - Това е триединният образ(ипостаз- проявни начала) на Великата богиня(като тази от "Чатал хююк" - Кубаба) !! - Като тази от Балчик, храм на Кибела !!!
- "Ори"-те са орисниците от народните ни приказки ! - "Орите" са и тези, които ни наказват ... "ЕРИниите" от "ярост" мо-старо "ерист" - Това накратко относно ... "прислужниците" на Бог - Деус-Зеус !! :))

от Гет ктист
цитирай
11. syrmaepon - По въпроса за Умай )))
19.09.2011 08:18
при всички народи в древността съществува идеята за Богиня-майка,а пък нали и в началото имало матриархат...така,че имена на богинята ще има на всички езици....
Много ми става весело,като вземете да бягате от тюркското като от дявола.....
Орисниците някак по ги свързвам с гръцките мойри,но явно митологиите се преплитат.
цитирай
12. get - - Останала си с превратно впечатление ... вероятно ??
19.09.2011 10:25
syrmaepon написа:

при всички народи в древността съществува идеята за Богиня-майка,а пък нали и в началото имало матриархат...така,че имена на богинята ще има на всички езици....
Много ми става весело,като вземете да бягате от тюркското като от дявола.....
.

- Разработването и даване живот на тЮрцизма, на евреите(хазари) е преследвало политически и религиозно-идеологически цели !?
- Произхода на същите ... много близко се преплита с нашият етносен произход, който накратко маркирам скити(сака) известни още и като "масагети"(хуни - според Прокопий) преминаващо в сармати/кимери та накрая "пра"българи !
- Прокопий(V б.) го е казал категорично "... масагетите, които сега наричат хуни ..." !

- Нямам за цел, с тези мои настоявания за етносен произход, да наскърбявам някого, или не дай си боже ... да го изкарвам втора ръка човек !! Имам приятели от турски етнос, които са с висок морал и стойностни хора !
- Моята цел е истината !! - поради това са и моите настоявания (!) ... а не поради шовинизъм или "площаден" ура-патриотизъм ?! - Дано бъда правилно разбран ?!!

- С уважение !

от Гет ктист
цитирай
13. syrmaepon - всеки търси истината някъде )))
19.09.2011 17:25
Но както Умай,така и Кибела не се изговарят в българския фолклор днес,нито пък това
"Тук вече следва да направя връзката м/у "кур"-"кора"-кара"-кори-Ори"
По чия логика трябва да предпочитам едното,а другото не ? Това не е ли пак политика? Да не говорим ,че освен индоевропейските и тюркските езици съществуват и ред други не влизащи нито в една от тези групи и слабо изучени...
А не е ли преднамерен всеки извод,напправен въпреки съзнанието,че далеч не всичко е изследвано и проучено ?
А нима Сталин не е искал да заличи самосъзнанието на всички народи в страната си и да създаде съветски човек?
Тогава на кого да вярвам - на него или на тези които въпреки всичко успяват да се съхранят ?

Ето ви нещо за четене

http://www.lrc-lib.ru/rus_letopisi/Novgorod/contents.htm

http://www.russiancity.ru/books/b61.htm

има писано за българите много
Приятно четене )))
цитирай
14. get - - Най-добре ще да е, да четем местният фолклор и вярвания относно това, кое ни интересува ?!
20.09.2011 19:49
syrmaepon написа:
Но както Умай,така и Кибела не се изговарят в българския фолклор днес,нито пък това
"Тук вече следва да направя връзката м/у "кур"-"кора"-кара"-кори-Ори"
По чия логика трябва да предпочитам едното,а другото не ? Това не е ли пак политика? Да не говорим ,че освен индоевропейските и тюркските езици съществуват и ред други не влизащи нито в една от тези групи и слабо изучени...
А не е ли преднамерен всеки извод,напправен въпреки съзнанието,че далеч не всичко е изследвано и проучено ?
А нима Сталин не е искал да заличи самосъзнанието на всички народи в страната си и да създаде съветски човек?
Тогава на кого да вярвам - на него или на тези които въпреки всичко успяват да се съхранят ?

Ето ви нещо за четене

http://www.lrc-lib.ru/rus_letopisi/Novgorod/contents.htm

http://www.russiancity.ru/books/b61.htm

има писано за българите много
Приятно четене )))


- Така че, вероятно ще намерим отговор на интересуващото ни - в честването на св.Марина ?! ... известна още, като опалена Мария !
- Приятно четене !

- С уважение !

от Гет ктист
цитирай
15. анонимен - payday loans online 347 2029
20.10.2012 09:29
<a href=http://usapaydayloansonlinetoday.com/#19104>payday loan</a> - <a href=http://usapaydayloansonlinetoday.com/#1661>payday loan</a> , http://usapaydayloansonlinetoday.com/#20653 payday loans
цитирай
16. анонимен - viagra online 460 726
20.10.2012 10:08
<a href=http://buyviagraonlinemall.com/#13273>buy generic viagra</a> - <a href=http://buyviagraonlinemall.com/#6466>buy viagra</a> , http://buyviagraonlinemall.com/#5913 buy viagra
цитирай
17. анонимен - cheap levitra 9714
20.10.2012 16:11
<a href=http://orderlevitrahere.com/#ujwpl>levitra 10 mg</a> - <a href=http://orderlevitrahere.com/#xjkik >levitra 10 mg</a> , http://orderlevitrahere.com/#znzmg levitra without prescription
цитирай
18. анонимен - buy kamagra soft 6835
21.10.2012 23:39
<a href=http://orderkamagranow.com/#wzezj>buy kamagra cheap</a> - <a href=http://orderkamagranow.com/#kktjn >buy kamagra 100mg</a> , http://orderkamagranow.com/#mnhrb buy kamagra
цитирай
19. анонимен - cheap viagra online 15723
22.10.2012 01:16
<a href=http://ordercheapviagrahere.com/#zmljr>cheap viagra online</a> - <a href=http://ordercheapviagrahere.com/#svvhl >viagra 100 mg</a> , http://ordercheapviagrahere.com/#nxuhv viagra online
цитирай
20. анонимен - cialis online 665 3273
22.10.2012 05:01
<a href=http://buycialisonlinesafe.com/#13977>generic cialis</a> - <a href=http://buycialisonlinesafe.com/#20062>generic cialis</a> , http://buycialisonlinesafe.com/#20046 buy generic cialis
цитирай
21. анонимен - payday loans 385 17695
22.10.2012 07:05
<a href=http://paydayloansveryquickly.com/#14551>payday loans</a> - <a href=http://paydayloansveryquickly.com/#18579>payday loans</a> , http://paydayloansveryquickly.com/#17371 payday loans
цитирай
22. анонимен - cheap cialis 17370
22.10.2012 09:10
<a href=http://ordercheapcialishere.com/#bycnj>buy cialis</a> - <a href=http://ordercheapcialishere.com/#rdjnv >cheap cialis online</a> , http://ordercheapcialishere.com/#itmaq cialis online
цитирай
23. анонимен - viagra online 16879
24.10.2012 15:57
<a href=http://viagrastorehere.com/#rmyer>cheap viagra</a> - <a href=http://viagrastorehere.com/#sgohz >cheap viagra</a> , http://viagrastorehere.com/#upbol viagra online
цитирай
24. анонимен - buy cialis online 10021
25.10.2012 16:53
<a href=http://cialisstorehere.com/#ymwun>buy cialis</a> - <a href=http://cialisstorehere.com/#gfhvg >cialis online</a> , http://cialisstorehere.com/#xhwuk generic cialis
цитирай
25. анонимен - buy cheap levitra
25.10.2012 21:39
If you want to buy levitra use keywords http://onlinelevitrabuy.com/#4781 - buy levitra online, <a href=http://onlinelevitrabuy.com/#6005>order levitra</a> or this link http://onlinelevitrabuy.com/#3077 online
цитирай
26. анонимен - cheap kamagra 4212
26.10.2012 01:49
<a href=http://kamagrastorehere.com/#omkke>generic kamagra</a> - <a href=http://kamagrastorehere.com/#ecxaa >buy kamagra online</a> , http://kamagrastorehere.com/#kwgfr buy kamagra online
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: syrmaepon
Категория: Други
Прочетен: 1466887
Постинги: 651
Коментари: 2196
Гласове: 6311