Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
28.06.2011 09:07 - Те закусваха баничка с боза
Автор: syrmaepon Категория: Други   
Прочетен: 3556 Коментари: 9 Гласове:
14

Последна промяна: 28.06.2011 11:35

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
и имаха прекрасно детство.

image

Да ,смея да твърдя,че моето поколение имаше забавно детство,в което баничката и бозата бяха хлябът насъщен.Спомням си,че в голямото междучасие тичахме до лавката,която не беше в училището и си купвахме соленка,пирожка,баничка или кифла с мармалад и боза от 6 ст.После тичахме на двора на училището и там си доигравахме на различни игри включително скачахме и на въже.Дори си спомням ,когато за първи път асфалтираха двора на училището.Преди това всички момчетии играеха на топчета,чак после взеха да ритат топка.Една година се появи странна зараза.Срещу училището имаше едно заведение,нещо като скара-бира и някой си беше купил от там пържени картофи в хартиена кесия за 50ст.Докато се усетят даскалите модата плъпна сред техните възпитаници и в голямото междучасие малки групички деца прибягваха между колите и тичаха отсреща за модерната закуска.Нашата класна ,вероятно запозната с психиката на човека въобще и знаеше ,че няма сила която да забрани поредната новост,събираше стотинките на децата,които ще закусват картофки и с тях пращаше един от нас да пресича оживената улица,та барем да бере кахър за един,не за всички.
Ех,хубави времена...
А най-важното,че колкото и да се напъвам не мога да си спомня някой тогава да обясняваше,че баничката и бозата са причина за затлъстяване....Верно,във всяка група дечурлига сигурно имаше поне едно по-пълничко,тънтуресто дете,но никой никога не  е свързвал това с бозата.Затова пък банани липсваха,те бяха лукс и ги виждахме само за Нова година и то ако родителите ти изтърпят огромната опашка...
Тъй се таркалят годините и епохите се менят и доживяхме да ни тикат насила тъпите банани и да ни забраняват сладката баничка..
...












Тагове:   баничка с боза,


Гласувай:
14



Следващ постинг
Предишен постинг

1. syrmaepon - Банани имаше цяла година по два три ...
28.06.2011 09:40
анонимен написа:
Банани имаше цяла година по два три лева. Но понеже хората не ги купувача цяла година и то на такава цена, държавата пускаше в магазините банани на промоция, и - както сега промоцията си е с опашки..

Не знам,това може да е било в София,понеже в столицата живеят дипломати и трябва да се покажем,че видиш ли всичко има.В провинцията винаги е различно..)))
цитирай
2. martiniki - имахме по-здравословно детство, безспорно, летата ги живеехме навън до премаляване сме играели
28.06.2011 09:41
и до среднощ; плащахме по 2 и 50 на месец и закусвахме всеки ден в стола на училището, сега децата също си купуват пържени картофки в междучасието, дори обсъждахме проблема на една родителска среща
а бозата не е същата, баничките и те, храната е пълна с разни подобрители и овкусители, които се отразяват изключително зле - масово децата имат стрии по кожата още в основното училище! никой не може да ме убеди, че това няма връзка със снаксовете, чипсовете и другата спам-храна, боря се с това вредителство от години като се опитвам да готвя всичко, което те харесват, което да е здравословно, полезно и вкусно и синът ми пак надвечер прескача до магазина и се връща с куп лъскави пакетчета и опаковки:(
цитирай
3. анонимен - Банани имаше цяла година по два три ...
28.06.2011 09:43
анонимен написа:
Банани имаше цяла година по два три лева. Но понеже хората не ги купувача цяла година и то на такава цена, държавата пускаше в магазините банани на промоция, и - както сега промоцията си е с опашки..


Това са глупости. Аз съм от София, набор 74 и съм виждал банани само по Нова година.
цитирай
4. panazea - Хе хе , бозата беше истинска !
28.06.2011 09:43
Не като сега ! Сега е без захар и е блудкава.
А какви плезири ядяхме ! Хе хе ! И сладоледи!
А хлябът беше вкусен . Типовият хляб по 15ст. , докато се върнеш в къщи , изяждаш единия хляб. Пък не бяхме дебели. 40 кила с мокри дрехи . Много тичахме , играехме на народна топка , карахме ролкови кънки !
Поздрав!
цитирай
5. syrmaepon - @martiniki
28.06.2011 09:50
За снаксовете и чипсовете съм съгласна,а също и с това,че не рецептата е виновна,а продуктите от които е направена,наистина слагат всякакъв буламач.
Но аз все пак си мисля,че причините за затлъстяването не са толкоз прости и като цяло са свързани с начина на живот и дори със стреса,който се шири и сред децата - агресия,безпътица и всякакви други модерни явления.Смятам също,че дори и вредна храна,не може да те разболее стига да не се тъпчеш постоянно с нея.
А какво мислите за McDonald's ? Моето лично мнение е ,че по-противна и вредна храна не бях опитвала
цитирай
6. sande - Много мил и трогателен спомен ...
28.06.2011 10:54
Сирма, скъпа, така трябва да се говори за миналото. С любов.

Защото това е нашето време.

Времето на нашите майки и бащи.

То е единствено и неповторимо.

Благодаря ти. Троггнаха че искрените ти и прости думи.

Простички - като нашата баничка и боза.

Като нашия живот.
цитирай
7. syrmaepon - @sande
28.06.2011 11:03
Времето на детството е винаги прекрасно,пълно с приключения и емоции...Не зависимо от политическата картина...даже по време на война.Може би защото децата са бъдещето и винаги гледат към хоризонта с оптимизъм.
цитирай
8. babaelenica - Приятни спомени :)))
30.06.2011 23:02
Няма да се впускам в дискусии, коя храна е полезна и коя вредна.
Важното е, че таралежите се раждат без бодли.
:))))
цитирай
9. syrmaepon - Да,ако оставим на мира таралежите
01.07.2011 08:27
и не прехвърляме връз техните глави нашите проблеми и страхове,всичко наистина ще е от просто по-просто и спокойно...
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: syrmaepon
Категория: Други
Прочетен: 1466669
Постинги: 651
Коментари: 2196
Гласове: 6311