Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Постинг
21.02.2011 10:11 - Златни ябълки
Автор: syrmaepon Категория: Други   
Прочетен: 5075 Коментари: 2 Гласове:
8

Последна промяна: 21.02.2011 10:12


Вчера,не зная защо,изникна от нищото един мой стар спомен,странен и чудноват,толкова странен,колкото послание свише....
Това беше отдавна,когато бях студентка по социалистическо време.Бяхме на бригада - задължителна,лятна,комсомолска бригада в едни ябълкови градини край Варна.Няма да обяснявам комсомолския безентусиазъм който ни владееше,общо взето се чудехме как с измама да си направим нормата и по-скоро да се махнем от полето.
image
Но разказът не е за това.В един такъв ден,като се мотаехме из редове с ябълки,някъде в средата на градината пред очите ни се изпречи дърво.Ябълково дърво.Но не като другите.Сега трябва да поясня,за да почуствате контраста.На моя ред където трябваше да бера ябълки дърветата бяха такива,каквито и всички останали в социалистическата градина - с правилно оформени корони,много зелена шума,толкова много,че ябълките едва се забелязваха.Трябваше с ръце да се боря с клоните и шумата,та белким достигна някоя ябълка и да я сложа в кофата.То и ябълките бяха едни...Бяха ни раздали шаблони с няколко размера - най-малките,натъртените за пектин,следващите малко по големи - за вътрешния пазар,всички останали по-големи - за външния пазар.И въпреки,че шаблоните не бяха кой знае колко големи,трудно се намираха свестни ябълки.
image
А онова,странното дърво направо ми плени сетивата.Представляваше,голо стъбло,само с два ,три изкривени,асиметрични клони и нито едно листо.В първия момент,човек може да си помисли,че дървото е изсъхнало.Ако не бяха ябълките.На кривите клони висяха ябълки,сякаш бяха залепени за тях.И какви само ябълки! Никакъв международен стандарт не можеше да ги побере.А каква светлина струеше от тях,сякаш бяха събрали цялото слънце в себе си...Така навярно изглежда онова дърво от приказките със златната ябълка.
Няколко минути само гледахме и се любувахме на дървото.Бях поразена - не знаех до тогава,че това което се случва сред хората,се случва и с дърветата.
После взехме да умуваме какво да правим.Първото,което ни дойде на ум е,че тези ябълки не стават за общо потребление,нито за внос,нито за износ.Тогава решихме да си ги оберем за нас.На мен лично ми беше жал,искаше ми се някак да запечатам това дърво,ако бях художник,сигурно щях да почна да го рисувам.
И тъй, разделихме си ябълките.Не знам другите какво са направили с техните.Аз моите си ги занесох в къщи,като някакъв трофей...Е после естествено си ги изядохме.
Дърветата,както и хората,може да ги поливаш с една и съща вода,от една земя да се хранят,едно слънце да ги грее,но тъй става,че едни превръщат хранителните сокове само в шума и плодове,много на брой плодове,ама като шикалки,а други целия сок го изливат за три,четири ябълки,ама златни.
От туй социалистическо време,ми остана поуката,че за красотата няма шаблон,тя не е във правилната и симетрична форма,а в светлината - тази,която си получил,за да я излъчиш за другите.И още,ако не те брулят ветрове,ако никой не те шиба отвреме навреме,а дните ти се търкалят като еднакви дребни ябълки,ако не ти падат понякога листата - значи нещо не е в ред,объркал си я пътечката,я градината...




Тагове:   ябълки,   златни,


Гласувай:
8



Следващ постинг
Предишен постинг

1. moliv67 - привет!
21.02.2011 21:11
пак от соц бране на ябълки. но балкански. няй- кривите няа кривите. беше есен, хладничка. докато чакахме бригадирите, правехме кръг във баира и се топлехме-спомен, но тревненски. хубава нощ!
цитирай
2. syrmaepon - Привет и благодаря за спомена :) !
22.02.2011 08:34
Привет и благодаря за спомена :) !
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: syrmaepon
Категория: Други
Прочетен: 1436583
Постинги: 614
Коментари: 2094
Гласове: 6229